Патриарх Неофит: Св. Климент Охридски е съвършен образец за подражание във всичко

Патриарх Неофит: Св. Климент Охридски е съвършен образец за подражание във всичко

EZ 13:41:01 25-11-2021
IS1338EZ.006
патриарх Неофит - Богословски факултет на СУ - поздравление

Патриарх Неофит: Св. Климент Охридски е съвършен образец за подражание във всичко


София, 25 ноември /Димитрина Ветова, БТА/
Патриах Неофит отправи поздравителен адрес до преподавателите и студентите в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за днешния патронен празник, на който се почита паметта на Св. Климент Охридски. Това съобщиха от Българската патриаршия.
"Празникът на Охридския светец и Чудотворец Климент всякога изпълва сърцата ни със светла радост. В деня на неговата небесна прослава отново благодарим на Бога задето в нужното време е дарувал на Църквата ни такъв достоен епископ и просветител на нашия православен народ. Още по-значим е този празник за вас - преподавателите и студентите в първата висша богословска школа у нас, открита преди почти столетие при Софийския университет, който неслучайно е избрал за свой небесен покровител тъкмо божествения Климент - "първия епископ на българския език". Нека неговото дело бъде за вас постоянен и неизменен образец за подражание, а молитвеното му застъпничество да ви подпомага в усилията в овладяването на най-висшата наука, на църковното богословие, в усъвършенстването ви като християни и като богослови на Църквата", пожелава Негово светейшество в поздравителния си адрес.
"В празничния ден приемете всесърдечния ни архипастирски благослов, заедно с благопожеланията за душевно и телесно здраве, за бодрост на духа и за апостолско дръзновение в избраното от вас поприще, което е благодатна нива и чудесна възможност за принасяне Богу на най-доброто в човека - славословието, което подобава само Нему и което Му дължим като Негови чеда, заедно със словата за Него, извиращи от дълбините на човешкото сърце. Съвършен образец за подражание във всичко това, вие имате винаги в лицето на Свети Климент и на всичките духоносни отци и богослови, просветители на нашия народ. Следвайте стъпките им и вървете по утъпкания от тях път, и Господ Иисус Христос, истинският Учител на всички нас, всякога ще благославя вашия труд.
По молитвите на Свети Климент Охридски Господ Бог да ви дарува изобилно със Своята премъдрост и да ви просветлява във всяка истина! Честит и благословен празник! С отеческа в Христа обич", отправя благослов патриарх Неофит./ИС/