Изложба на художествени иновации от Япония се открива днес в зала "Средец"

Изложба на художествени иновации от Япония се открива днес в зала "Средец"

EZ 12:32:31 25-11-2021
AK1228EZ.007
култура - иновации - Япония

Изложба на художествени иновации
от Япония се открива днес
в зала "Средец"


София, 25 ноември /БТА/
Седмата, последна изложба от програмата на "София хартиен арт фест 2021", е на наградената с "Гранд При Аматерас" японска авторка Какуко Ишии в конкурса "Аматерас 2020". Чрез своите произведения Ишии представя традиционна техника, поднесена по нетрадиционен начин - в дух на лаконичност и много фино премерен баланс между черното и бялото, подчертано от огнено червено, съобщиха за БТА организаторите на събитието от Фондация "Аматерас".
Откриването на експозицията е днес, 25 ноември, от 18 часа в зала "Средец" и е част от есенните събития на "София хартиен арт фест" и 32-ите Дни на японската култура у нас, осъществени с подкрепата на българското Министерство на културата и Посолството на Япония в България.
Откриването на изложбата беше отложено заради Деня на национален траур в памет на жертвите на двете трагедии - на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала "Струма".
Какуко Ишии е известна на българската публика с участието си през 2020 в "София хартиен арт фест" и други художествени формати. За своите произведения тя споделя: "Моята основна концепция при създаването на творбите е да не внасям изкуствена обработка на материалите, а да се наслаждавам на едва доловимите нюанси, които се откриват във формите и текстурите им. Мизухики е материал, който носи специфично традиционно японско значение, тъй като се използва при различни ритуални поводи като сватби и погребения, но и крие потенциал за нова експресия."
Изложбата може да бъде видяна в галерия "Средец" на Министерството на културата всеки делничен ден от 9 до 17.30 ч. до 8 декември 2021 г.

За повече информация: www.amateras.eu; facebook.com/sofiapaperartfest; https://www.facebook.com/EmbassyOfJapanInBulgaria.
/ПВ/
/АКМ/