Изложбата "В&В епикризи" показва две представи за изкуството и обществото

Изложбата "В&В епикризи" показва две представи за изкуството и обществото

EZ 15:30:31 02-11-2021
AK1526EZ.002
Култура - изкуство - проект

Изложбата "В&В епикризи" показва две представи за изкуството и обществото

София, 2 ноември /БТА/
Изложбата "В&В епикризи" показва две представи за изкуството и обществото, две епикризи на тяхното състояние, които се подчертават взаимно на принципа на контраста. Включени са скулптури и картини на Венцислав Занков, създадени в периода 2011-2016 г., които преди това са показвани в рамките на самостоятелни изложби, разказват от Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Откриването е на 4 ноември.

Независимо от приетото за "добър вкус", за актуална посока, за политически коректно и за изкуство със социален ангажимент, Венцислав Занков успява винаги да заеме ясна позиция с работите си, посочват от СГХГ. По думите им в случая творбите му "говорят" за съвременния свят след разпада на ценностите на хуманността и просвещението, в разрез с хармоничната фигура и телесност. Това сякаш е свят на отломки от някога живели титани, на разкъсан смисъл и изтънели като линии, трептящи тела. Показаните произведения представят квинтесенцията на разбирането на автора за изкуството като аналитичен инструмент за оголване на живеенето.

Венцислав Занков работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Един от най-активните български автори в това поле след 1989 г. Завършва скулптура в НХА, София (1988). В периода 1997-2008 г. е хоноруван, а от 2009 г. - редовен преподавател в департамент "Изящни изкуства" към НБУ. Хоноруван преподавател е по скулптура в НХА (2010). Доктор е по изкуствознание и изобразително изкуство (2013). Консултант е в обучителната програма по психодрама, социометрия и групова терапия, фондация "Психотерапия 2000". Дипломиран магистър е по филмово и телевизионно изкуство, НБУ (2016). От 2017 г. е доцент в департамент "Визуални изкуства" на НБУ. /ДД

/АКМ/