Изложба показва познатия и непознат Васил Друмев - митрополит Климент Търновски в Деня на будителите

EZ 08:10:01 30-10-2021
RZ1537EZ.012 08:10
Велико Търново - Васил Друмев - Ден на будителите - предстоящо

Изложба показва познатия и непознат Васил Друмев - митрополит Климент Търновски в Деня на будителите


Велико Търново, 30 октомври /Марина Петрова, БТА/
Изложба показва познатия и непознат Васил Друмев - Митрополит Климент Търновски и епископ Браницки в Деня на будителите. На 1 ноември ще бъдат чествани 180 години от рождението на Васил Друмев - митрополит Климент Търновски и 120 години от смъртта му, съобщиха за БТА организаторите от читалище "Надежда" във Велико Търново.
Годишнините ще бъдат отбелязани в рамките на националния форум "Литературно Търново", с тема "Светла и трайна бъднина" - част от цитата на Васил Друмев "Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина", каза за БТА Донка Колева, председател на читалищното настоятелство. Първата част от честването ще бъде изложба на открито, която ще бъде експонирана на улица "Независимост" пред Факултета по изобразителни изкуства. Тя ще представи многоликия образ на Васил Друмев - митрополит Климент Търновски, епископ Браницки.
Той е изключителна възрожденска фигура, с много таланти и с принос към литературата, театъра, но същевременно архиерей, богослов-държавник, общественик, сладкодумен оратор и невинен страдалец - дълбоко почитан от едни и силно недолюбван от други заради своето русофилство, съден, дори заточван, но оставил една неизличима следа в историята, каза арх. Колева.
В старопечатния фонд на читалището се пазят негови произведения, публикувани в списание "Български книжици" и вестник "Съветник" от 1860-1864 г., както и издание на повестта му "Нещастна фамилия" от 1873 г. На сцената на читалище "Надежда" е било едно от първите представления на драмата "Иванко - убиецът на Асеня", припомни тя. Връзката му с Търново е много голяма, независимо в какво поприще се е изявявал Васил Друмев.
Митрополит Климент е погребан в притвора на катедралния храм във Велико Търново. Той умира през 1901 г. в София, но според църковните правила е погребан в Търново, където е била неговата енория. Любопитна подробност е, че през 1941 г., когато са отбелязвани 100 години от рождението му, е имало идеи от страна на търновското гражданство да се направи саркофаг като негово надгробие от видния художник Багрилов, но те са останали нереализирани, посочи Донка Колева. Тя уточни, че титлата епископ Браницки идва от началото на неговия период като духовник в Тулчанско, Румъния през 1873 г. Тогава той е ръкоположен в дяконски чин от Доростолския и Червенски митрополит Григорий, а по-късно приема архимандритското достойнство, става протосингел на Доростолско-Червенската митрополия.
Васил Друмев е сред съоснователите на Книжовното дружество в Браила, един от съучредителите на Българския червен кръст, като става негов почетен председател, активен член на Консервативната партия, депутат в Учредителното и в Първото Велико народно събрание. Бил е ректор на Духовната семинария в Петропавловския манастир. Девическата гимназия във Велико Търново след неговата смърт приема името "Митрополит Климент Търновски".
От всички периоди от неговия живот - изследвани или в процес на проучване, ще бъдат представени документи и снимки, които жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят в изложбата, която ще бъде открита от 13.00 часа в Деня на будителите - 1 ноември.
"Една изумителна личност, широко скроена и ерудирана, с енциклопедичен замах, е бил Васил Друмев, Митрополит Търновски - затова смятам, че неговата история ще е интересна за днешните млади хора, които се борят за лидерство и за утвърждаване", посочи Донка Колева и уточни, че неговият будителски плам би трябвало да се следва и помни.
Вещи, медали и запазени в различни институции снимки на възрожденеца ще бъдат представени от 14.00 часа във фоайето на читалище "Надежда", а от 14.15 часа ще започне и научният форум с участието на учени и изследователи от Великотърновския университет, от Шуменския университет, от Великотърновската Света митрополия, от музеите и библиотеките във Велико Търново и Шумен, от Съюза на българските писатели, както и от Дирекция "Архиви".
В театралния салон на читалището от 16.30 часа актьори ще представят фрагменти от пиесата "Иванко - убиецът на Асеня".
/РЗ/