Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програмата "Фулбрайт"

Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програмата "Фулбрайт"

EZ 14:13:31 28-10-2021
RM1411EZ.001
УНСС - Атанас Пеканов - програма "Фулбрайт"

Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програмата "Фулбрайт"


София, 28 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи днес в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ възможностите на образователния обмен по програмата "Фулбрайт", съобщи пресцентърът на висшето училище.
Лекцията е организирана съвместно с Българско-американската комисия за образователен обмен. Специален гост-лектор е бил Атанас Пеканов - заместник министър-председател по управление на европейските средства, и стипендиант на престижната американска програма.
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, също стипендиант на програмата, е приветствал участниците и гостите на форума и е подчертал важността на събитието. "Като ръководство на университета насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен. УНСС е в мрежата от европейски университети, но се стремим да станем и световен университет. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е ценно не само за тях и университета, а и за икономиката на България", е отбелязал проф. Димитров.
Атанас Пеканов е определил събитието като изключително важно за него не само като бивш стипендиант на програмата, но и като човек, за когото е важна науката и нейното развитие. "Имал съм възможността да видя много страни, да почерпя най-добрите примери. Една от възможностите това да се реализира е програмата "Фулбрайт". За мен е важно да популяризирам тази възможност, защото такива програми могат да променят живота и кариерата Ви", е заявил вицепремиерът на студентите.
Пеканов е представил своя личен опит с програмата и неговото обучение в Харвард като гост-изследовател. Той е подчертал, че, първо, през 21-и век голяма част от успехите минават през много успешни и неуспешни кандидатствания и, второ, че науката се развива на базата на сътрудничество между изследователски екипи, с участието на световни учени. България има изключителен потенциал и може да бъде активна част от това както на европейско, така и на световно ниво. И посещението в един американски университет е възможност за развитие, е допълнил Атанас Пеканов. Вицепремиерът е представил пред участниците лекция на тема "Макроикономическата дисциплина след кризата".
Изпълнителният директор на комисията "Фулбрайт" Анджела Родел е отбелязала важността на дългогодишното партньорство с УНСС и факта, че много преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата. Тя е благодарила за присъствието на вицепремиера Пеканов и е изтъкнала, че той е "идеален пример, как полученото знание веднага се използва в България за импакт и подобряване на икономиката и живота на средния български гражданин". Анджела Родел е обърнала внимание, че програмата позволява и на американски граждани да дойдат в България, за да учат или преподават. И е дала пример със себе си и нейното обучение в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Мария Костова - програмен координатор на "Фулбрайт", е запознала участниците с възможностите, които програмата предлага за изследователите и студентите.
Доц. д-р Паскал Желев, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество на факултета "Международна икономика и политика", и гл. ас. д-р Кристина Тодорова от катедрата "Икономика на природните ресурси" в Бизнес факултета на УНСС, също стипендианти на "Фулбрайт", са представили своите впечатления и опита, който са придобили благодарение на участието си в програмата./РУМ/