Книги, ръкописи и архивни документи от изследователската дейност в Добруджа на именит краевед са подредени в изложба

EZ 09:45:01 28-10-2021
RI0942EZ.008
Добрич - родоизследовател - изложба

Книги, ръкописи и архивни документи от изследователската дейност в Добруджа на именит краевед са подредени в изложба


Добрич, 28 октомври /Юлияна Христова, БТА/
Книги, ръкописи, архивни документи - плод на изследователската дейност в Добруджа на именит краевед за повече от пет десетилетия, са подредени в изложба в Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич. Експозицията е за Деня на народните будители и 85-годишнината на почетния гражданин на Добрич Атанас Пеев, чийто личен празник също е на 1 ноември. Атанас Пеев дълги години е бил кореспондент на БТА за Добричка област.
В библиотечната колекция са неговите книги "Добруджански селища с имената на видни личности", "Кметовете на Добрич","Песни от Добруджа", "Златните гласове на Добруджа", "Ваятели на добруджанския народен танц", "Майстори на добруджанската народна музика", "Добруджанската фолклорна съкровищница", "Отломки от миналото", "Личности и събития" и редица други.
Атанас Пеев, който е в управата на Българската генеалогична федерация, е изследовател на големите добруджански родове като е организирал и срещи на техните потомци. Създател е и почетен председател на Дружеството на краеведите в Добрич, което повече от две десетилетия издава сборника "Краезнание". Родоизследователят е носител на множество отличия и почетни знаци за приноса му в краезнанието и за обществената му дейност, които могат да се видят в експозицията. Изложбата ще остане във фоайето на библиотеката до 19 ноември.

/РИ/