Проф. Огнян Герджиков подрежда "Частното право в рими"

Проф. Огнян Герджиков подрежда "Частното право в рими"

EZ 07:50:31 28-10-2021
AK0746EZ.001
култура - литература - книга - премиера - Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков подрежда "Частното право в рими"

София, 28 октомври /Даниел Стоянов, БТА/
Проф. Огнян Герджиков представя новата си книга "Частното право в рими". Събитието ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук тази вечер от 18:00 ч., от зала "МаксиМ" на БТА.

Премиерата е със специалното участие на певците Ана Боянова и Емил Калев.

За книгата си, издадена от "Български бестселър", авторът казва, че е посветена на студентите по право - бивши, настоящи и бъдещи.

"Опитах се във поетична дреха / да облека аз правото ни частно. / Така с любов дълбок поклон му сторвам - / на мой копнеж завинаги подвластно. / Със гражданското право аз наченах. / То - първата любов, ръжда не хваща. / Облигационното, то вещното преварва / и чак на трето място го запраща. / Изобретателско и авторско ги няма. / Причината е само в мен - признавам. / Не мога да извайвам в стих, за жалост / това, което слабо го познавам". Така проф. Герджиков прави кратък анонс на новата си творба.

"Във хилядите строфи ще прозрете / дълбока мъдрост, трупана с години, / излята в съответни правни норми, / в описаните правни дисциплини", обобщава той.Огнян Герджиков е юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005). Професор е в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 27 януари до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет. Защитава дисертация за кандидат на юридическите науки. Специализира във Виенския университет през 1983 г., както и в Института по чуждестранно и международно частно право "Макс Планк" в Хамбург, Германия. От 1979 г. е старши асистент при проф. Витали Таджер, от 1989 година е доцент, а от 1995 година - професор по гражданско и търговско право в СУ. В периода 1991-1993 г. е заместник-декан на Юридическия факултет, а през 1993-1994 г. е заместник-ректор на СУ. Автор е на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

Сред творбите му в стихове са "Търговскоправна поема. Стихотворения", "Защо си?" (екзистенциална поема за деца и възрастни), "Наследственоправна поема. Стихотворения", "Семейноправна поема", "Облигационноправна поема. Стихотворения", "Вещноправна поема. Стихотворения", "История с Мечо, с патоци и с Лиса - История, дето съвсем ще ви слиса", "Гражданскоправна поема. Стихотворения".

Събитието е само с покани, сертификати и тестване - за участниците без сертификати, и при спазване на противоепидемичните мерки.

/АКМ/