Най-добрата лъжа е полуистина, доверието в медиите не се постига с пропаганда, според редактора на EuroChicago Мариана Христова

EZ 15:51:31 18-10-2021
RI1549EZ.038
медии - световна среща - Мариана Христова

Най-добрата лъжа е полуистина, доверието в медиите не се постига с пропаганда, според редактора на EuroChicago Мариана Христова


Кюстендил, 18 октомври /Десислава Велкова, БТА/
Най-добрата лъжа е полуистина, когато казваш нещо вярно и нещо невярно едновременно, посочи редакторът на EuroChicago Мариана Христова в рамките на третия панел "Лъжата в медиите" от Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
Според нея начините да се манипулира публиката е и в информацията, която не се съобщава, а това са отдавна изпитани методи за публикуване на неистини и неточности. Доверието в медиите не се печели с пропаганда, всяко време има своята политическа коректност, която е линията на най-ниското съпротивление, допълни Христова.
Предоставянето на зрители, читатели, слушатели на възможност за информиран избор е това, което журналистите следва да направят, за да запазят доверието в работата си, посочи тя. Журналистите не могат да са специалисти по всяка тема, но трябва да дават възможност на публиката за информиран избор, като не манипулират информацията с това, което не се казва.
Живеем във времена, в които европейските ценности, това, което имаме като права, е поставено на сериозни изпитания, а едно от тези права е свободата на словото, каза още Мариана Христова. Медиите следва да са медиатор, който не е глашатай на властта, а да се опитват да дава на гражданите всички гледни точки, посочи тя.
Като представител на българска медия зад граница, Мариана Христова очерта и част от трудностите и предизвикателствата пред тях, както и постиженията. Една от инициативите на EuroChigaco е издаването на литературни сборници с творби на български автори. От 2016 година до момента са издадени шест сборника на автори от различни страни и континенти. В момента се подготвя седми сборник, който предстои да се издаде, а финансирането за тази инициатива е изцяло от дарители, отбеляза Мариана Христова.
Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилска света обител, Община Кюстендил, Национален дарителски фонд "13 века България", Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Студентско читалище "Свети Климент Охридски", Сдружение ГЛАС - Босилеград, България Ер, Сдружение за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

/РИ/