Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на България и Азербайджан беше подписан днес

Библиотеки - меморандум - подписване
Снимка: БТА
EZ 15:43:31 14-10-2021
HT1541EZ.021
Библиотеки - меморандум - подписване

Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на България и Азербайджан беше подписан днес


София, 14 октомври /Ирина Симеонова, БТА/
Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на България и Азербайджан подписаха днес в София директорите на двете институции доц. Красимира Александрова и проф. Карим Тахиров.

Церемонията в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" /НБКМ/ премина в присъствието на посланика на Азербайджан у нас Хюсейн Хюсейнов и на служебния заместник-министър на културата Весела Кондакова.

Александрова отбеляза, че взаимоотношенията между двете библиотечни институции са изключително активни и ползотворни в последните години, а подписването на меморандума е основа за продължаване на доброто партньорство.

Карим Тахиров посочи, че има много области, в които двете библиотеки могат да си сътрудничат. Той прояви интерес към множеството ръкописи на арабски и персийски език, които се намират в НБКМ. Тахиров отбеляза, че и при тях има подобни ръкописи и специалисти от двете страни ще могат взаимно да ги изследват.

Доц. Александрова напомни, че в България, в НБКМ, се намира третият по обем Османотурски фонд в света. Тя допълни, че два български ръкописа са включени в Международния регистър на ЮНЕСКО "Паметта на света" - Енински апостол и Борилов синодик. Александрова каза още, че между двете институции може да има сътрудничество не само по библиотечните дейности, но и по дигитализацията.

По-късно беше открит кът на Азербайджан в НБКМ, в който са представени 90 книги от Националната библиотека на Азербайджан.

Наскоро делегация от НБКМ е била в Баку, където е участвала на Седмия международен книжен фестивал с изложба и щанд на библиотеката. По време на посещението в Националната библиотека на Азербайджан, там е бил открит кът на България.

/ХТ/