Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници

EZ 12:33:31 13-10-2021
IS1232EZ.020
Варна - християнство - проект

Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници


Варна, 13 октомври /Мила Едрева, БТА/
Учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София реализират нов проект, който изследва как се съхраняват, поддържат и популяризират християнските църкви и паметници в България, съобщи днес във Варна неговият ръководител проф.Мария Николова.
Проучванията обхващат пилотно три общини - Варна, Смолян и Болярово. Целта на учените е да проучат добрите практики по опазването на християнското наследство, които да бъдат представени пред обществото и да станат модел на подражание.
И в трите общини има прекрасни примери за съхраняването на културното ни богатство, посочи Николова. Тя разказа, че в родопското село Павелско има множество параклиси, които се поддържат от фамилии. В Чокманово един мъж, живял дълги години във Варна, но с местни корени - Анастас Иванов, пък разпродал всичко, което притежава и вложил полученото във възстановяване на параклиси около селото. В град Смолян голям храм е вдигнат благодарение на едрия бизнес, а във Варна в изграждането на църквата "Св.Прокопий Варненски" имат участие миряни, предприемачи, общината, държавата и БПЦ. В Болярово пък има сериозно трансгранично сътрудничество и се поддържат храмове както на българска територия, така и в съседния район в Турция, обясни Николова. Като силен пример тя даде възстановяването на две църкви в Одрин.
При теренните си проучвания виждаме изключително широка заинтересованост наследството не просто да се запази, а да бъде популяризирано и да носи елементи на гордост за местното население, обясни Николова. Тя допълни, че проектът ще приключи през юни следващата година и изказа благодарност към ръководствата на трите общини за съдействието им.

/ИС/