В България трябва да се изгради обучение, пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии

В България трябва да се изгради обучение, пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии

EZ 16:51:01 09-10-2021
RI1649EZ.007
форум - космически изследвания - университети

В България трябва да се изгради обучение, пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии


София, 9 октомври /Ирина Симеонова, БТА/
В България трябва да се изгради обучение, което е пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии. Това каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски", ръководител на проект Space Education for Bulgaria /SpaceEdu4BG/ по време на днешната дискусия на тема "Космос и образование", която се състоя на Втория национален форум за съвременни космически изследвания, организиран от 7-и до 9 октомври в София Тех Парк.

Той разказа за проекта, който цели за първи път в България да се изгради космическо инженерно обучение, така че българи да могат да работят в Европейската космическа агенция наравно със своите чужди колеги. България не просто трябва да следва добри практики, българите можем да бъдем водещи в космическото образование, каза той.

Доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна посочи, че за моряците астрономията е изключително необходима. Те учат астронавигация, без която не могат да се ориентират, защото в някакъв момент може да се получи срив на навигационните системи на кораба и те трябва да могат да определят местоположението му, където и да се намира в открито море.

Доц. Радева отбеляза и, че в Европа започва създаването на военни космически сили и във всяка една страна ще се правят обсерватории, които да наблюдават изкуствените спътници, като целта е да се следи стабилността на орбитите им, дали се превръщат в космически боклук и т.н. Европейската космическа агенция в рамките на три - четири години вече е заделила над един трилион евро само за наблюдение, поясни тя. Ние трябва да си направим обсерваториите, да имаме подготвените хора - военни и астрономи, каза Радева. Моята цел е да намеря допирателни точки между военната общност, която се интересува от космос, с научната космическа общност, за да работим заедно, каза доц. Радева.

Гл. ас. Димитър Гинчев от катедра "Въздушен транспорт" към Техническия университет в София отбеляза, че има голяма липса на машинни инженери, каквито са специалистите по авиационни технологии. Космическите технологии са най-високото ниво на инженерната наука, напомни той и допълни, че трябва да има силно развито космическо инженерство в България.

/РИ/