Книга събира 120 рецепти от любими филми и сериали

Книга събира 120 рецепти от любими филми и сериали

EZ 18:51:31 20-09-2021
RI1849EZ.037
култура - литература - книга - кино - кулинария - премиера

Книга събира 120 рецепти от любими филми и сериали


София, 20 септември /Даниел Стоянов, БТА/
"Звездна кухня" представя кулинарно-кинематографичен подбор от автентични рецепти на 120 ястия от филмови шедьоври. Съставителите са трима българи - Галина Иванова, Гергана Танева, Вероника Йорданова, посочват издателите от "Милениум".
По думите им любителите на киното вече съвсем точно ще знаят как да сготвят прочутия рататуй, спечелил звезда "Мишлен" на мишлето-кулинар Реми, пъдпъдъците в саркофаг от стилното меню в "Угощението на Бабет", хрупкавите царици на сицилианските десерти - каноли, с пълнеж от разтапящ душата и на най-жестокия мафиозо крем, лучената супа "Гурме" с нотки на хибискус - един от шедьоврите на гениалния шеф Виктор Баринов от сериала "Кухня", любимия на агент Купър от "Туин Пийкс" пай от вишни, бисквитите на компютърната програма "Пифия" от "Матрицата".
Книгата показва още тънкостите при приготвянето на легендарния сандвич "Овлажнител", който обожава Рос от "Приятели", чийзбургерите, с които постоянно се тъпчат Джон Траволта и Самюел Л. Джаксън в "Криминале", традиционния йоркширски пудинг, сервиран с ростбиф на аристократичната трапеза в "Имението Даунтън", октоподите с маслини от "Зорба гъркът", ненадминатите канелени кюфтенца от "Щипка лют пипер", изисканото филе миньон, по рецепта на готвачите от "Титаник", екзотичния рамен от японския екшън "Тампопо", шоколадовото вълшебство по старинна виенска рецепта с поетичното име "Зърната на Венера" от филма "Шоколад" и "белият" му вариант от "Амадеус" и още много други познати от екрана изкушения за небцето.
/РИ/