Книга представя спомени на комунистически функционер и жертва на режима след 9 септември 1944 г

Книга представя спомени на комунистически функционер и жертва на режима след 9 септември 1944 г

EZ 18:39:01 20-09-2021
RI1837EZ.033
култура - литература - книга - премиера

Книга представя спомени на комунистически функционер и жертва на режима след 9 септември 1944 г


София, 20 септември /Даниел Стоянов, БТА/
Спомени на комунистически функционер и жертва на режима излизат в изследването "Червеният терор без маска" от Петър Богданов и Христо Христов. Изданието съдържа свидетелство от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България след 9 септември 1944 г., посочват издателите от "Сиела".
Мемоарите "Две смърти няма, а без една не може" са на Стефан Богданов - бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима. Допълнителни текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.
През призмата на личната семейна драма и спомените са разкрити нелегалната дейност на съветското военно разузнаване в България преди 9 септември, целите и задачите на агентурната мрежа, която Богданов създава по указания на руснаците, репресивният характер на диктатурата на БКП след Деветосептемврийския преврат, огромната зависимост на компартията от Кремъл при съветизацията на страната, поръчковите съдебни процеси, чрез които комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и с различни противници в обществото като пасторите на евангелистката църква и др.

Изданието има и подробни редакторски бележки от Христо Христов, а също и свидетелствата за преживяното от Петър Богданов-син на Стефан Богданов, който през 1973 г. става политически емигрант. Той бяга от ГДР, където следва инженерство в Западен Берлин, за да започне нов живот.
"Чувствувам, че целия си съзнателен живот - от детството до старостта си, съм жертвувал за една порочна идеология, която противоречи в практиката си на основните права на човека и на свободния дух в човешкото общество. Тя винаги е маскирана с демократични фрази, но по същество е едно брутално насилие върху човешката личност и световния прогрес. Или, както заключава едно вицово определение на социализма - това е победа на "прогресивните сили" над здравия разум", пише Стефан Богданов през 1986 г.

/РИ/