За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!"

EZ 10:31:31 15-09-2021
GI1030EZ.011
АБК - книги - училища

За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!"


София, 15 септември /Ирина Симеонова, БТА/
След миналогодишния успех на кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите, отново започва инициативата за подпомагане на училищните библиотеки "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!", организирана от Асоциация "Българска книга" /АБК/, съобщиха от АБК.
Идеята е в началото на новата учебна година децата да занесат в училище нова книга. По този начин учениците ще покажат своето отношение към литературата и книгите, ще се превърнат в посланици на четенето и ще дадат своя принос към училищния живот и образователния процес.
Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания "Купи 1 книга", възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов "За да я има книгата". За няколко дни тя е успяла да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и институции като Факултета по журналистика и масова комуникация /ФЖМК/ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в една обща кауза - да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.
Мисията на "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.
"Призоваваме отново децата и техните родители да направим първия учебен ден различен и вълнуващ, да се превърнем в съвременни будители и да подарим любима книга на нашето училище", приканват организаторите.

/ГИ/