"Европейски музикален фестивал" обявява събитията си до края на годината

"Европейски музикален фестивал" обявява събитията си до края на годината

EZ 19:16:31 14-09-2021
RZ1915EZ.029
култура - музика - Европейски музикален фестивал

"Европейски музикален фестивал" обявява събитията си до края на годината


София, 14 септември /Даниел Стоянов, БТА/
На 28 септември в зала "България" ще се състои официалната церемония по награждаване и заключителния концерт на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус фирмус", съобщават от "Кантус фирмус".
В конкурса се включиха над 90 млади таланти от средните и висши музикални училища в България. В програмата ще участват всички носители на награди и поощрения - общо девет изпълнения, сред които са ярките музикални дарования Ивайло Василев (пиано) - победител в първа възрастова група и дуото Лора Маркова (цигулка) - Сион Найман (виолончело), които печелят приза в групата до 22 години.
В края на септември ще се състои Фейсбук премиера на видео концерта "Людмил Ангелов свири Шопен" - запис от фестивала през 2020 г.
На 5 октомври публиката ще може да чуе именития пианист на живо в зала "България" с концерта "Шeдьоври от Бетховен". Година след юбилейната 2020-а, когато заради пандемията много от концертите за 250-ата годишнина от рождението на композитора трябваше да бъдат отменени, музиката на Бетховен продължава да бъде и винаги ще бъде актуална.
Програмата на 5 октомври включва увертюра "Кориолан", Концерт за пиано и оркестър номер 5 и Симфония номер 8. Людмил Ангелов ще си партнира с оркестъра на "Класик ФМ" и диригента Григор Паликаров.

На 12 октомври "Европейски музикален фестивал" продължава с камерен концерт в зала "Оборище 5". Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстeйн", ще представи камерен рецитал, заедно с един от любимците на българската публика - пианиста Георги Черкин.
Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе (Германия), което завършва през 2018 г. с отличие. Преди това той е живял в България, където учи в Националното музикално училище /НМУ/ в София и още през 2012 г. прави своя дебют на сцената на зала "България" с оркестъра на "Класик ФМ". Също в рамките на фестивала Статис Карапанос и Георги Черкин ще изнесат майсторски класове по флейта и по пиано. Те ще работят с млади изпълнители на 9 и 10 октомври в НМУ.
На 12 ноември в зала "България" младите таланти Ивайло Василев и Лора Маркова, които бяха отличени с голямата награда от конкурса на "Кантус фирмус" за млади инструменталисти, вече ще свирят на една сцена с оркестъра на "Класик ФМ". Диригент е отново Григор Паликаров, а специално участие в концерта ще има и Георги Черкин, член на журито от конкурса. Програмата включва Четвъртия цигулков концерт от Моцарт и Концерта за пиано на Роберт Шуман.

Финал на фестивала е съвместният концерт със Софийската филхармония на 2 декември с първото гостуване в България на Кристоф Ешенбах (Германия). Той е един от най-забележителните съвременни музиканти - активен в световен мащаб като диригент и пианист, известен с широтата на репертоара си и дълбочината на своите интерпретации, ментор на млади таланти по целия свят.
Професионалният му път е свързан с редица престижни длъжности - музикален директор на Тонхале Оркестър - Цюрих, (1982-1985), Симфоничен оркестър на Хюстън (1988-1999), Северногерманския радио-симфоничен оркестър в Хамбург (1998-2004), Оркестър на Париж (2000-2010), Оркестър на Филаделфия (2003-2008) и Национален симфоничен оркестър на Вашингтон. От 2019 г. Ешенбах е главен диригент на Концертхаус-оркестър - Берлин. Солист в концерта на 2 декември ще бъде пианистът Цимон Барто (САЩ).
/РЗ/