Режисьорът Андрес Файел ще има майсторски клас на дебютното издание на "Родопи интернационален документален филм фест"

Режисьорът Андрес Файел ще има майсторски клас на дебютното издание на "Родопи интернационален документален филм фест"

EZ 18:40:02 14-09-2021
GI1838EZ.034
култура - кино - фестивал

Режисьорът Андрес Файел ще има майсторски клас на дебютното издание на "Родопи интернационален документален филм фест"


София, 14 септември /Даниел Стоянов, БТА/
Германският режисьор Андрес Файел ще има майсторски клас на дебютното издание на "Родопи интернационален документален филм фест", съобщават от "Гьоте институт".
На 18 септември режисьорът ще сподели част от своя професионален опит, прекарвайки един ден в работна група със студенти по кино от България, Гърция и Турция. Успоредно с това, в програмата ще могат да бъдат видени пет от неговите документални филми, наградени с множество международни отличия.
Освен като сценарист и режисьор в сферата на документалното и игралното кино, Файел пише и за театралната сцена. Творческият му път започва през 80-те години в Берлин, където учи психология и посещава режисьорския клас на Кшищоф Кешловски. Политическо влияние и активистки тероризъм, радикално изкуство, национализъм и дълбоки документални архиви, както и евентуалните последици от климатичната катастрофа на века, са само част от темите, които намират отражение в историите, разказани от Файел.
Фестивалът ще се състои в Смолян между 16 и 20 септември като продължение на емблематичния форум "Преглед на творчеството на младите филмови дейци", провеждан от 1973 г. до 1991 г. в планинския град.
Събитието е под патронажа на известния и обичан български режисьор, сценарист и актьор Георги Стоев-Джеки, автор на над 50 игрални, научно-популярни и документални филми, лауреат на множество национални награди и международни филмови фестивали.
Международните конкурсни програми са две - за пълнометражни документални филми и за късометражни и среднометражни документални филми на ключовата тема "Когато любовта е социален проблем". Чрез гласуване зрителите ще определят наградата на публиката, а международно професионално жури ще присъди наградите за най-добър филм в двете конкурсни секции.
Акцент в програмата е и специалната селекция "Под едно небе", която ще представи десет международни документални филма, посветени на ромското малцинство. Режисьори от Германия, България, Швеция, Обединеното кралство, Унгария, Сърбия и Канада - някои от които роми - ще покажат на публиката в Смолян, че образът на синти и роми, който се запечатва в съзнанието на зрителите от началото на историята на киното, затвърждавайки всички предразсъдъци и до днес, може да бъде различен, разказват организаторите.
Поредицата е подготвена в сътрудничество с Радмила Младенова, изследователка в Центърa за антициганизъм в университета "Хайделберг".

/ГИ/