Световноизвестни журналисти пристигат за конференция в София

Световноизвестни журналисти пристигат за конференция в София

EZ 16:48:01 09-09-2021
MM1646EZ.017
медии - конференция

Световноизвестни журналисти пристигат за конференция в София


София, 9 септември /Даниел Стоянов, БТА/
World Press Institute (WPI) - медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, наречена "Нови хоризонти в журналистиката", съобщават от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).
Събитието, партньори на което са фондацията "Америка за България" и АЕЖ, ще се състои на 24 и 25 септември 2021 г.
Сред участниците е Джон Харис - съосновател на Politico, един от най-посещаваните новинарски сайтове в Съединените щати. Харис придобива международна популярност за усилията си да създаде нов редакционен и бизнес модел, който да подкрепя качествената журналистика в ерата, когато медийната индустрия минава през радикална промяна.
Майкъл Монтгомъри е продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика Reveal на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Носител е на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата. Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и "Фронтлайн".
Пол Стайгър е основател и бивш главен редактор на ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика, от 2008 до 2012 г. За този период журналистите от ProPublica получават две награди "Пулицър" през 2010 и 2011 г.

Брита фон дер Хайде е ръководител на отдела по разследваща журналистика в NDR, най-големия германски обществен радио-телевизионен оператор в Хамбург. Екипът отговаря за радио, телевизионните и онлайн разследвания на NDR. От 2014 г. до 2019 г. Брита е режисьор, редактор и заместник-ръководител на разследващия отдел за сътрудничеството между NDR, WDR и Suddeutsche Zeitung, където участва в разследващи проекти, включително Panama Papers и Implant Files.
Павол Шалай е ръководител на бюрото за Европейския съюз/Балканите на международната организация "Репортери без граници" (RSF). Преди да се присъедини към RSF в Париж, Шалай работи в продължение на осем години като редактор и журналист. Между 2016 г. и 2020 г. той е редактор с ресор "Енергетика и околна среда" в европейското издание Euractiv.
WPI е организация с близо 60-годишна история, която насърчава свободата на пресата и дава възможност на журналисти от цял свят да посетят САЩ, в рамките на обучителна програма. До момента от възможността са се възползвали над 500 действащи журналисти от 94 държави, в това число и 10 представители на български медии.

Сред участниците в конференцията ще бъдат стипендианти на WPI, известни журналисти от Великобритания, Южна Африка, Германия, Украйна и България.

/ММ/