„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ се завръща през септември

„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ се завръща през септември

Десет спектакъла под звездите очакват зрителите на откритата сцена пред Народния театър.

След близо двегодишна пауза, най-голямото събитие на открито на Народния театър „Иван Вазов“ – „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“, се завръща. За четвърти път театърът кани зрителите под открито небе в навечерието на новия сезон, за да отбележи заедно с тях 100-годишнината от смъртта на народния поет Иван Вазов.

Специално за събитието в пространството пред централния вход ще бъдат издигнати сцена и трибуна с почти 1 000 места.

Цялата програма на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА 2021“, който ще се проведе между 13 и 22 септември е посветена на Патриарха на българската литература, като кулминацията ще е на 22 септември – денят, в който Вазов напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на народния поет.

Пет заглавия от репертоара на Народния театър и два гостуващи спектакъла са в програмата на театралните вечери под звездите. Началото на 13 септември ще бъде с „ХЪШОВЕ“, който ще се играе за първи път след пандемията с участието на Валери ЙОРДАНОВ, Деян ДОНКОВ, Руси ЧАНЕВ, Валентин ГАНЕВ, Валентин ТАНЕВ, Иван ЮРУКОВ, Дарин АНГЕЛОВ, Деян АНГЕЛОВ, Рени ВРАНГОВА и други. Режисьор е Александър Морфов. „Хъшове“ ще се играе на Голяма сцена в театъра, но под знака на честванията за Вазов.

Ден по-късно, на 14 септември, отново на Голяма сцена, публиката може да види премиерния спектакъл „НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на Вазов. Драматизацията е на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева, а в актьорския състав са Иван ЮРУКОВ, Герасим Георгиев – ГЕРО, Христо ПЕТКОВ, Мария СТЕФАНОВА, Александра ВАСИЛЕВА,  Радина БОРШОШ, Радена ВЪЛКАНОВА, Жаклин ДАСКАЛОВА, София БОБЧЕВА, Явор ВЪЛКАНОВ, Ева ДАНАИЛОВА, Валентин ТАНЕВ, Николай УРУМОВ, Дарин АНГЕЛОВ, Васил ДРАГАНОВ, Димитър НИКОЛОВ, Богдан БУХАЛОВ, Любомир ПЕТКАШЕВ, Стоян ПЕПЕЛАНОВ, Неделин НАЙДЕНОВ.

Двата спектакъла са с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на „Театър пред театъра“ посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински „ДВУБОЙ“ от Иван Вазов. В актьорския състав са Пламен ДИМОВ, Павел ИВАНОВ, Стелиан РАДЕВ, Константин ЕЛЕНКОВ, Аня ПЕНЧЕВА, Ирина МИТЕВА, Албена КОЛЕВА, Радина БОРШОШ, Ева ДАНАИЛОВА. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември. Преди това на 17 септември ще отбележим Деня на София на Голяма сцена от 18:00 ч.

На 18 септември от 21:00 ч. „Театър пред театъра“ ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов – „О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ...“. Лиричният колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, е с режисьор Бойка Велкова и с участието на Параскева ДЖУКЕЛОВА, Биляна ПЕТРИНСКА, Ева ТЕПАВИЧАРОВА, Радина БОРШОШ и Ненчо КОСТОВ.

На 19, 20 и 21 септември сцената на „Театър пред театъра“ ще посрещне съответно оркестъра на Софийската филхармония и гостуващите спектакли „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“ на Театър Българска армия и „Под игото 1894-та“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.) и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „НАРОДЪТ НА ВАЗОВ“ от 21:00 ч. Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов.

В закриващата вечер специално участие ще има и световноизвестният диригент Максим Ешкенази заедно с оркестъра на Пловдивската опера.

До 19-ти август, когато касите на Народния театър отново ще отворят врати, билети за спектаклите от програмата на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ ще може да се закупуват онлайн на сайта на Народния театър - https://nationaltheatre.bg/bg/programa, както и в мрежата на EasyPay и EpayGo.

 

Народен театър „Иван Вазов“