Британски учени откриха ген, който помага за откриване на заразени с Ковид-19 в много ранен етап

CV 16:56:01 20-07-2021
AK1654CV.008
Ковид - Великобритания

Британски учени откриха ген,
който помага за откриване на заразени
с Ковид-19 в много ранен етап


Лондон, 20 юли /БТА/
Британски учени откриха ген, който помага за откриване на заразени с новия коронавирус в много начален етап, преди да се появят първите симптоми, предаде Ройтерс, като цитира изданието "Лансет майкроуб".
Генът, наречен IFI27, се активира в ранните етапи на Ковид-19, когато болният все още не е проявил симптоми, сочат данните от проучването на изследователи от лондонския Юнивърсити колидж. Благодарение на него е много вероятно да се установят хората, които са се заразили след контакт с болни от новия коронавирус.
В проучването са участвали 400 британски здравни работници, които в продължение на шест месеца всяка седмица попълвали специални въпросници за симптомите на Ковид-19, давали кръвни проби и секрет от носа.
При 41 от участниците, които са диагностицирани с новия коронавирус, генът IFI27 се активирал по времето, когато PCR тестовете им били положителни. Някои от тях нямали никакви симптоми на инфекцията.
В част от случаите IFI27 може да покаже инфекцията седмица преди положителния PCR тест, твърди Джошуа Розенхайм от Юнивърсити колидж, който е съавтор на изследването.
Като цяло с изследвания за IFI27 правилно се откриват 84% от случаите на Ковид-19. Тестовете правилно посочват и 95% от неинфектираните.
Кръвни биомаркери като IFI27 могат да сигнализират и за
други вируси, така че PCR тестът си остава златен стандарт за диагностициране на Ковид-19.
"Изследването на кръвни биомаркери е много ценно", казва Розенхайм. "IFI27 прогнозира инфекция, въпреки че човекът няма никакви симптоми. Това често се случва преди положителен PCR тест и затова може да се използва за проследяване на контактни лица". /Теодора Славянова/

/АКМ/