Южна Африка затяга ограниченията заради скок на новите случаи на коронавирус

CV 23:17:01 30-05-2021
PK2316CV.003
Южна Африка - КОВИД-19 - мерки

Южна Африка затяга ограниченията
заради скок на новите случаи
на коронавирус


Йоханесбург, 30 май /БТА/
Южна Африка удължи продължителността на полицейския час и ограничи броя на хората, които е разрешено да се събират на едно място, за да забави разпространението на новия коронавирус на фона на скок на новозаразените в страната, обяви днес президентът Сирил Рамапоса, предаде Ройтерс.
Според новите ограничения, които ще влязат в сила от понеделник, заведенията като ресторанти, барове и фитнеси ще затварят най-късно в 22 часа местно време, защото полицейският час ще започва в 23 ч. и ще продължава до 4 ч. сутринта.
Броят на хората, които могат да се събират на едно място, се намалява от 250 на 100 души в закрити помещения и от 500 на 250 души на открити пространства. Когато капацитетът е недостатъчен за толкова хора, запълнеността на местата трябва да е до 50 процента.
Рамапоса каза, че според здравните експерти в страната причината за скока на случаите напоследък е увеличаващият се брой на публичните мероприятия, на които не се спазват основните здравни протоколи.
През последната седмица в Южна Африка се регистрират 3745 новозаразени средно на ден, а през последните 24 часа бяха установени 4515 нови случая. В редица провинции вече е достигнат прагът на третата вълна от епидемията. Рамапоса заяви, че вероятно е въпрос на време цялата страна да влезе в третата вълна.
/ПК/