По-бързо разхлабване на мерките срещу коронавируса се очертава в някои области на Италия

CV 07:17:31 29-05-2021
NN0717CV.007
Италия - коронавирус

По-бързо разхлабване на мерките срещу коронавируса се очертава в някои области на Италия


Рим, 29 май /БТА/
Италианското правителство иска да смекчи анти-коронавирусните рестрикции по-бързо в някои региони, предаде ДПА. От понеделник адриатическият регион Молизе, популярният курортен остров Сардиния и област Фриули-Венеция Джулия на североизток ще бъдат поставени в т.нар. "бяла зона" с най-слабите правила поради добрата ситуация с инфекците. Здравният министър Роберто Сперанца ще подпише съответната заповед, съобщи министерството вчера. Останалите области ще останат в "жълтата зона" с умерени ограничения.
В "белите зони" вече няма да има вечерен час. Места като културни центрове и развлекателни паркове, които предстои да отворят в "жълтите зони" с постепенното разхлабване на анти-ковид рестрикциите през следващите седмици, ще могат да възобновят работа от понеделник, съобщи "Кориере дела сера". Хората ще могат да посещават клубове, но няма да могат да танцуват там, а само да слушат музика, докато хапват и пийват. Ще бъдат позволени отново и партита, но гостите ще трябва да имат отрицателен тест за коронавирус или доказателство, че са преболедували или са ваксинирани.
Остава в сила задълженито да се покриват носът и устата, и вътре в помещения, и навън. както и правилата за физическа дистанция. В седмичния си доклад вчера здравните експерти констатираха подобряване на ситуацията. Инфекциите на седемдневна база са спаднали до 47 на 100 000 жители.
/НН/