Пандемията от ковид през изминалата седмица

CV 10:53:01 21-05-2021
LM1052CV.001
Свят - коронавирус - седмица - обзор

Пандемията
от ковид през
изминалата седмица


София, 21 май /БТА/
Седмицата премина под знака на разхлабване на противоепидемичните мерки в Европа и завръщане на рестрикциите в редица страни в Азия, но най-вече под знака на повсеместните усилия за ускоряване на ваксинацията.
Броят на новозаразените с ковид в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ от средата на април спада с 39 на сто, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис след заседание на Съвета на ЕС на 20 май. Тя добави, че вече 40 на сто от пълнолетните жители на ЕС са получили поне една доза ваксина, а 17 на сто са напълно имунизирани. На седмица вече се ваксинират по 20 милиона европейци и скоростта ще се увеличи допълнително, заяви еврокомисарят.
ЕК съобщи, че е подписала трети договор за доставка на допълнителни 1,8 милиарда дози от ваксината против ковид на "Пфайзер" до края на 2023 г. Предвижда се половината от това количество да бъде от вече прилаганата ваксина, а останалата част да бъде препарат, съобразен с появата на нови щамове на вируса на болестта. Уточнява се, че договорът предвижда доставените количества да бъдат произведени в ЕС и основно с европейски съставки. Доставките се очакват от началото на следващата година. Кириакидис потвърди, че единствено Унгария е отказала да участва в новия договор.
Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил условията, при които да бъдат разрешени пътуванията през външните граници на чужденци по несъществени поводи. Решението посочва, че от налагане на карантина и изследване за ковид при пристигане в ЕС ще бъдат освобождавани чужденци, имунизирани с ваксина, одобрена за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО) или Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). От поставянето на последната доза на ваксинирания трябва да са минали поне две седмици. Държавите от ЕС ще имат правото при откриване на непознат или опасен щам на вируса на болестта да възобновяват забраната за пътуване от всички чужди страни. При задействане на т. нар. "внезапна спирачка" държавата от ЕС, предприела тази стъпка, ще трябва да обсъди причините с ЕК и с останалите европейски страни. Ограниченията ще подлежат на преразглеждане на две седмици. Сред условията за отпадане на ограниченията ще бъдат броят на ваксинираните в чуждата държава, достоверността на събираните данни, делът на положителните проби (до 4 на сто) при извършваните изследвания за зараза. Броят на заразените трябва да бъде до 75 на 100 000 души от населението на страната.
За граждани на ЕС, чужденци с право на постоянен престой и работещи в определени отрасли връщането на забраната за влизане няма да се прилага. За тях ще може да бъдат налагани при пристигане карантина и изследване, независимо дали са ваксинирани, щом идват от държава с тревожна промяна в епидемичните показатели.
Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха вчера предварително споразумение за въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните за ковид. То няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. ЕК ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба. Държавите от ЕС се очаква да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване, освен ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве и като се вземат предвид научните данни, включително от Европейски център за предотвратяване и надзор на заболяванията. Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверенията, издадени в други европейски страни за ваксинираните с препарат, разрешен за употреба от ЕМА. Държавите ще решават дали да приемат удостоверения, издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от СЗО за спешна употреба. Постигнатата договореност подлежи на потвърждение от парламентарната комисия по граждански свободи на 26 май и от ЕП в началото на юни. След това ще бъде необходимо одобрение и от Съвета на ЕС.
ГЕРМАНИЯ ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, съобщи министърът на здравеопазването Йенс Шпан. "Договорихме се да отменим системата за приоритетно ваксиниране от 7 юни в медицинските кабинети, при фирмените лекари и във ваксинационните центрове", каза Шпан след среща с колегите си от 16-те германски провинции на 15 май. В Германия до края на май около 40 процента от населението, наброяващо 94 милиона души, ще са с най-малко по една доза от ваксините.
Всички пълнолетни граждани на ФРАНЦИЯ ще могат да се запишат за ваксинация срещу КОВИД-19 от 31 май - две седмици по-рано от първоначално предвиденото. Приоритетните професии като учители, полицаи, жандармеристи, касиери и шофьори на автобуси, ще могат да се ваксинират от 24 май, съобщи премиерът Жан Кастекс. "След като в събота преминахме прага oт 20 милиона получили първа доза, вече имаме още милион и половина, затова правителството реши да ускори ваксинацията", обясни Кастекс. Това е възможно, защото Франция очаква да получи 16 милиона дози ваксини през май, а след това още 32 милиона през юни. Целта на правителството е да постигне до 15 юни 30 милиона души, получили първична ваксинация.
Постепенно вдигане на рестрикциите във Франция стана възможно поради чувствителното подобряване на епидемиологичната ситуация и ускоряването на ваксинационната кампания. От сряда вечерният час ще започва по-късно - в 21 вместо в 19 ч. Кината, затворени от 30 октомври, ще могат отново да посрещат зрители - до 35 на сто от капацитета и до 500 души в салона. С ограничения отварят отново музеите, театрите, зоологическите градини, библиотеките и всички магазини. Баровете и ресторантите обаче ще приемат клиенти само на терасите, до 50 на сто от капацитета и най-много по шест на маса. Правилата бяха оценени като твърде сложни от някои ресторантьори, предвид прогнозите за променливо време през май. Само 40 на сто от ресторантите във Франция имат тераса, подчертаха те. Затова мнозина предпочитат да изчакат следващия етап от разхлабването на мерките - на 9 юни. Тогава кафетата и ресторантите ще могат да посрещат ограничен брой клиенти вътре, вечерният час ще започва чак в 23 ч., ще бъдат смекчени и правилата за културните обекти.
Колкото до епидемията, данните са окуражаващи: броят на болните с ковид в реанимация продължава да спада (4271 в събота срещу 5005 седмица по-рано и 6001 на върха на третата вълна, на 26 април), спад има и при броя на заразените. Ако обаче кривата застрашително се обърне, президентът Еманюел Макрон предупреди, че може да се задейства "аварийна спирачка".
МОЛДОВА вчера получи 50 310 дози ваксина против ковид "Пфайзер", доставени безплатно чрез платформата КОВАКС. Днес ще бъдат доставени още 50 310 дози ваксина "Пфайзер", т.е. общо около 100 620 дози, съобщи държавна информационна агенция Молдпрес. Според министерството на здравеопазването доставките на платформата КОВАКС ще продължат през следващите дни, като на 24 май ще бъдат изпратени 45 600 дози ваксина на "АстраЗенека". Имунизационната кампания в Молдова стартира на 2 март, до момента са ваксинирани 264 380 души.
ДУБАЙ обяви на 17 май, че разрешава отново на гражданите да участват в спортни прояви и да присъстват на концерти, при условие че вече са ваксинирани срещу коронавируса. Местата за отдих и развлечения ще могат да работят с капацитет до 70 процента, на закрито с до 1500 души, а на открито - до 2500. Ще бъдат разрешавани спортни събития, концерти и институционални или социални събирания, като гала вечери и церемонии по награждаване, при условие, че участниците и зрителите са ваксинирани срещу КОВИД-19. Хотелите също ще могат да бъдат напълно отворени за туристи. От началото на пандемията в ОАЕ по официални данни са регистрирани над 546 000 случаи на коронавирус, а починалите са 1631. В емирствата, чието население е около 10 милиона жители, са поставени 11,4 милиона дози ваксини.
Ваксинацията срещу КОВИД-19 ще бъде задължителна в САУДИТСКА АРАБИЯ за влизане от 1 август във всички обществени или частни места, както и за използване на обществения транспорт, съобщи на 19 май саудитското правителство. Новината, предназначена да засили ваксинацията в монархията, идва в момент, в който властите решиха присъствено да се върнат на работа само ваксинирани служители в държавния или частния сектор. Ваксинацията срещу коронавируса ще се изисква за влизане във всяко едно правителствено или частно учреждение, както и за достъп до спектакли или спортни дейности. Ваксинацията ще бъде задължителна и за влизане на места, свързани с образование или за използване на обществен транспорт. Досега са поставени 12 милиона дози ваксини. Страната регистрира над 435 000 случая на зараза и над 7000 починали от КОВИД-19 от началото на коронавирусната пандемия. Правителството в понеделник разреши на имунизираните саудитски поданици да пътуват зад граница - повече от година след налагането на забраната.
В РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА на 17 май започна имунизирането срещу КОВИД-19 в големи мащаби на приоритетните групи. Сред първите имунизирани бе деветдесетгодишният носител на Нобелова награда за мир Дезмънд Туту, който се ваксинира в болница в Кейптаун. Давайки предимство на хората над 60 години и такива с придружаващи заболявания, властите планират да ваксинират 16,6 милиона души за шест месеца, включително близо пет милиона на възраст над 60 години до края на юни. Африканската държава, която според официални данни е най-засегната от пандемията страна на континента, регистрира повече от 1,6 милиона заразени и 55 210 смъртни случая от заразата. Досега тя е ваксинирала едва един процент от населението по време на първата фаза на клинични изпитвания върху здравни работници, които бяха няколко пъти преустановявани. Властите очакват през следващите седмици доставката на 4,5 милиона дози от американската ваксина на "Пфайзер" и 2 милиона дози от тази на "Джонсън и Джонсън".
ЦЕНТРАЛНОАФРИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА на 20 май започна официално кампанията си за ваксинация срещу КОВИД-19. Страната получи първата серия от 60 000 ваксини на "АстраЗенека", доставени от международната система КОВАКС, която цели да позволи на по-слабо развитите страни достъп до дози, съобщи Министерството н здравеопазването. ЦАР е една от последните страни, започващи кампания за ваксинация. Към момента са регистрирани 7010 случая на заразяване и 96 жертви. Броят на заразените през първите четири месеца на 2021 г. е 20 пъти по-голям от този през последното тримесечие на 2020 г., според президентството. Предвид ограниченото количество ваксини, тази първа фаза на националната имунизационна кампания ще се концентрира върху 60 000 души, особено най-изложените на риск медици, възрастни и лица със съпътстващи заболявания, уточни здравният министър на церемония в столицата Банги по повод началото на кампанията. Според президента Туадера мерките, предприети от правителството за противодействие на разпространението на епидемията, са били почти напълно пренебрегнати "поради отричането на болестта, предразсъдъците и дезинформацията".
САЩ отчетоха най-ниската смъртност на болни от ковид от март 2020 г . благодарение на ваксинацията. Броят на смъртните случаи от ковид на дневна база в САЩ е най-малкият от март 2020 г. През изминалата седмица са били регистрирани средно по 546 смъртни случая на ден. "Последният път когато средните нива за седем дни бяха толкова ниски, бе през март 2020 г., т.е. когато пандемията избухна в голяма част от Съединените щати", заяви на пресконференция директорката на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията Рошел Валенски. "Ваксините направиха възможен впечатляващ спад на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи", заяви Анди Славит, съветник на Белия дом в борбата с ковид. "За пръв път, откакто започна пандемията, новите случаи намаляват във всички 50 щата. На път сме да спечелим войната срещу вируса". Над 157 милиона души или 47,5 на сто от американското население са получили поне една доза от трите разрешени ваксини в страната. Ваксинационните пунктове са над 80 000.
В края на миналата седмица започна нов етап от имунизационната кампания с разрешаването да се ползва ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" за лица от 12 до 15-годишна възраст. "За по-малко от седмица ваксинирахме над 600 000" младежи от тази възрастова група, каза Валенски.
АВСТРИЯ взе решение за разхлабване на мерките във връзка с разпространението на ковид, като от 16 май премахна забраната за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори).
Пъбовете и ресторантите в голяма част от ВЕЛИКОБРИТАНИЯ от 17 май посрещат клиенти в закритите си части, което става за първи път от началото на януари. Тази поредна стъпка в поетапното отменяне на наложените на 4 януари рестрикции в национален мащаб включва също отварянето отново на театри, музеи и спортни съоръжения, което поражда надежди икономиката скоро да започне да се възстановява от опустошителните последици на пандемията. Правителството облекчава също правилата за близките лични контакти, като прегръдките, и разрешава международни пътувания, макар и само до 12 страни и територии, включени в списъка на "безопасните дестинации". Представители на здравеопазването и правителството обаче приканват хората да продължат да спазват социална дистанция и да поддържат висока лична хигиена, въпреки че ситуацията вече е различна, тъй като близо 70 процента от пълнолетното население вече е имунизирано с поне една доза ваксина.
Британците са започнали да харчат повече в британските пъбове и ресторанти, след като ограниченията за коронавируса бяха смекчени в понеделник и поданиците на нейно величество вече могат да се хранят и пият вътре в заведенията за първи път от месеци. Според оператора за плащания с карти "Баркликард пеймънтс" харченето в пъбовете и ресторантите е било със 171 процента по-високо, отколкото през предходната седмица, а продажбите в ресторантите са се увеличили с 58 процента. Дълго отлаганото разрешаване на социални контакти е донесло и така необходимите приходи в касите на ресторантите, баровете и пъбовете. Резервациите през седмицата са се увеличили до 73 процента от равнището им преди две години и преди пандемията.
ДАНИЯ отмени почти всички ограничения, наложени за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 и ще отворят повечето заведения. Единственото изключение са дискотеките и нощните клубове. Датчаните обаче трябва да продължат да спазват мерките за социална дистанция и на много места ще трябва да показват документ, че са ваксинирани, дали са негативен тест за вируса или са се възстановили от болестта. Дания вече позволи на ресторанти, барове, фитнес зали и много други места да отворят отново. Повечето ученици вече учат присъствено. Студентите вече също ще могат да ходят на лекции. Вечерните и музикалните училища също ще могат да работят нормално, както и сауните, плувните басейни, закритите части на зоопарковете и увеселителните паркове. Дистанционната работа ще се отменя постепенно до 1 август. Броят на хората, позволен при срещи на закрито, ще бъде увеличен от 25 на 50 души, а за събиранията на открито от 75 на 100 души. Броят на новозаразените в страната нараства след облекчаване на ограниченията, но числата остават относително стабилни.
НИДЕРЛАНДИЯ от 19 май отменя голям брой антиковидни ограничения, позволявайки да подновят работа на обекти като зоологически градини, фитнес зали и публични домове. Кафенетата и ресторантите сега могат да обслужват клиенти в откритите си площи между 6.00 ч. и 20.00 ч. По-рано това бе разрешено само между 12.00 ч. и 18.00 ч. Проявите с публика продължават да са забранени. Музеите, театрите и кината също остават затворени. Магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, вече бяха отворени преди няколко седмици.
Разхлабването на локдауна, който влезе в сила преди пет месеца, става в зависимост от намаляването на броя на новозаразените. В момента темпът на разпространение на ковид е около 205 нови случая на 100 000 жители на седмична база. Броят на пациентите с коронавирус в болниците също бележи спад. Правителството смекчи и ограниченията за пътуване за няколко популярни ваканционни дестинации, като Португалия, Малта, Ирландия, Тайланд, Руанда, бившите нидерландски колонии Аруба, Кюрасао и Сен Мартен, както и голяма група гръцки острови. Сега те са жълт код, което означава, че нидерландците могат да ги посещават без тестове за ковид и самоизолация след завръщането си. Континенталната част на Гърция и остров Крит остават с "код оранжево". Министерството на външните работи обаче предупреждава, че пътуващите трябва да спазват местните правила и ограничения в страните, които посещават. Това може да включва изисквания за отрицателен тест и самоизолация при пристигането.
ИТАЛИЯ съкрати вечерния полицейски час в т. нар. жълти зони, в които рискът от разпространение на коронавирусната зараза е умерен. Понастоящем почти всички области в Италия са жълти зони, без Вале Д'Аоста. В жълтите зони вечерният час вместо от 22 ч. вече започва в 23 ч. От 7 юни вечерният час в жълтите зони ще започва дори от полунощ. От 1 юни три италиански области стават бели, тоест с нисък риск на разпространение на заразата и там изобщо няма да има вечерен час от тази дата. Това са Молизе, Сардиния и Фриули-Венеция-Джулия. Очаква се на 7 юни за бели области да бъдат обявени и Абруцо, Венето и Лигурия, ако тенденцията за спад на случаите на зараза там продължава. Тогава и в тези три области ще отпадне вечерният час.
В цяла Италия от 21 юни вечерният час ще бъде изцяло премахнат съгласно плана за постепенно отпадане на ограниченията. Ресторантите и баровете в Италия ще отворят врати напълно от 1 юни. Засега те приемат клиенти само на откритите си площи. Спортните зали отварят врати на 24 май, а закритите басейни от 1 юли. Моловете и пазарите подновяват дейност от 22 май.
От 15 юни се разрешават сватбите, но участниците в церемонията, било то младоженци или гости, ще трябва да имат сертификат за прекаран КОВИД19, за пълен ваксинационен цикъл или за отрицателен тест за коронавирус, направен до 48 часа преди събитието. Тематичните паркове отварят врати на 15 юни. Спортните събития ще се повеждат при 25 процента от обичайните зрители на открито от 1 юни.
От 1 юли ще отворят врати казината, бинго залите, културните центрове, но дискотеките и клубовете остават затворени.
Италия е на второ място в Европа след Великобритания по брой на жертви на КОВИД.19. В последните седмици обаче дневният брой на новите смъртни случаи и на новите случаи на зараза намалява. Вече около 8,8 милиона италианци са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, което е 14,8 процента от населението. Малко над 30 процента са получили по една доза от ваксините.
След като предишния ден в ЧЕХИЯ бяха регистрирани 1126 нови случая на коронавирус - най-добрият показател за понеделник от септември миналата година, на 18 май министерството на здравеопазването на Чехия взе решение за разпускане на междуведомствената комисия по епидемическите ситуации, създадена в средата на март тази година за борба с разпространението на КОВИД-19. Комисията, оглавявана от известния епидемиолог и инфекционист Петер Смейкал, следеше епидемичната обстановка и отправяше препоръки за борба с разпространението на коронавируса. Миналия петък група от 12 експерти препоръча на здравното министерство да прекрати работата на комисията заради подобряването на епидемичната ситуация в страната. Правителството вече разполага със стандартен механизъм за борба с епидемии, аргументираха се те.
СЛОВАКИЯ сложи край на извънредното положение, тъй като коронавирусната пандемия отстъпва, обяви словашкият премиер Едуард Хегер, като същевременно предупреди, че борбата със заразата още не е приключила и призова хората да продължат да се се държат отговорно. По думите му ваксинацията е била ключът към преодоляването на кризата с КОВИД-19. В края на миналата седмица за пръв път от октомври м.г. броят на хоспитализираните падна под хиляда. От 26 декември 2020 г. досега в 5,5-милионната република дози от ваксина са получили 1 289 139 човека, сред които с две дози са 607 810. Прилагат се ваксини на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "Джонсън и Джонсън" и "АстраЗенека", а през юни предстои използването и на "Спутник V".
Парламентът на УНГАРИЯ обаче на 19 май отново удължи - до есента - извънредното положение, въведено заради коронавирусната пандемия. То създава правна рамка за правителството да издава заповеди, които иначе при нормални обстоятелства биха се нуждаели от парламентарно одобрение. Според правителството на премиера Виктор Орбан мярката е оправдана, понеже ще гарантира, че правилата, които вече са в сила, няма да станат невалидни при първоначално предвидения краен срок на извънредното положение - 22 май. В Унгария случаите на зараза намаляват. Но неотдавна за двуседмичен период броят на новите инфекции в страната беше най-големият за Европа - 193,66 случая средно на 100 000 души за период от 14 дни. Досега в Унгария са напълно ваксинирани 2,7 милиона души. Там се използват и все още неодобрените от ЕС руска ваксина "Спутник V" и китайската ваксина на "Синофарм".
ШВЕЦИЯ на 20 май излезе на първо място по темпо на заразяване сред страните от ЕС, според информация на европейските здравни власти. Сскандинавската страна, чиято стратегия за борба с коронавируса, включваща относително малко ограничения, привлече международно внимание, достигна равнището от 577 нови случая на 100 000 души за последните 14 дни. Това е най-високият показател сред всички страни от Европейската икономическа зона. Швеция прехвърли символичната граница от 1 милион заразени в началото на май.
ЛИТВА изостава малко след Швеция, с 563 нови случая, а Кипър е на трето място с 522, показват данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания. В същото време съседната на Швеция Финландия отбелязва 53 нови случая на 100 000 души.
Върховната рада на УКРАЙНА избра на 20 май за нов министър на здравеопазването досегашният зам.-министър Виктор Ляшко, който обеща да ускори ваксинацията на населението срещу КОВИД-19, включително чрез започване на производство на ваксини в страната. Предшественикът му Максим Степанов бе уволнен тази седмица, след като премиерът Денис Шмигал го обвини, че не е успял да организира достатъчно бързо доставките на ваксини. Украйна е сред най-тежко засегнатите от пандемията европейски държави и изостава във ваксинационната си кампания, като към днешна дата само 964 745 човека от 41-милионното население на страната са получили първа доза. Премиерът Шмигал каза тази седмица, че досега в страната са били доставени само 2,3 милиона дози. От началото на пандемията Украйна е регистрирала общо 2,2 милиона случая на коронавирус. Близо 49 хиляди души са починали.

В по-голямата част от АЗИЯ рестрикциите се затягат, след като е отбелязан нов ръст на коронавирусните инфекции в страни, където изглеждаше, че са поставени под пълен контрол.
Рядко населената МОНГОЛИЯ отчете ръст на броя на починалите от заразата - от 15 на 233 души, а Тайван, за който се смяташе, че е постигнал големи успехи в борбата с вируса, регистрира повече от 1000 случая от миналата седмица и постави над 600 000 души под двуседмична карантина. Хонконг и Сингапур отложиха освободения от карантина "балон" за пътувания за втори път, след появата на епидемично огнище в Сингапур с неизяснен произход. МАЛАЙЗИЯ наложи едномесечен локдаун до 7 юни - втори общонационален локдаун за малко повече от година, след като случаите в страната се увеличиха четирикратно от януари насам. Сега те са повече от 479 000, а 1 994 души са починали от заразата, което също е четири пъти повече от януари. Пътуванията между отделните щати и обществените дейности са забранени, училищата са затворени, а ресторантите могат да продават храна само за вкъщи. Правителството предупреди, че болниците почти са изчерпали капацитета си да приемат нови пациенти с коронавирус.
СИНГАПУР наложи по-строги мерки за социална дистанция до 13 юни, ограничавайки обществените събирания до двама души и забранявайки приема на клиенти в ресторантите, след като броят на коронавирусните инфекции с непроследим произход се увеличи до 48 случая през последната седмица, спрямо 10 случая предишната седмица. Преди това Сингапур беше даван за пример, след като успяваше да контролиравируса в продължение на месеци. Училищата преминаха към дистанционна форма на обучение, след като учениците в няколко от тях дадоха положителни проби за КОВИД-19. Сватбените тържества вече не са разрешени, а погребенията са ограничени до 20 присъстващи. Хонконг реагира на нови огнища, като увеличи изискването за карантина от 14 на 21 дни за неваксинирани пътници, пристигащи от страни с "висок риск", включително Сингапур, Малайзия и Япония, и по-далечни като Аржентина, Италия, Холандия и Кения.
Китай създаде контролно-пропускателни пунктове в пунктовете за събиране на пътни такси, летищата и гарите в провинция Ляонин, където тази седмица се съобщава за нови случаи. Пътуващите трябва да представят скорошен отрицателен тест за вируса, а в част от Инкоу, пристанищен град с транспортни връзки до повече от 40 държави, бе разпоредено масово тестване.
Броят на поставените ваксини в ИНДИЯ на дневна база е спаднал с до 73 на сто през последните седмици, по официални данни на министерството на цздравеопазването от 20 май. Предишния ден в Индия са били поставени само 1,16 милиона дози, при връх от 4,3 милиона на 5 април. Така за шести пореден ден в страната са били направени под 2 милиона имунизации. Въпреки че Индия е глобален център за производство на ваксини, в страната са напълно ваксинирани едва малко над 3 на сто от населението от 1,3 милиарда души. Министърът на здравеопазването Харш Вардан обеща, че до края на годината Индия ще си осигури 2,67 милиарда дози ковид ваксини и ще е в състояние на имунизира поне пълнолетното си население.

АВСТРАЛИЯ обяви, че не планира да отваря границите си преди 2022 година. Премиерът Скот Морисън заяви на 18 май, че все още не е безопасно да бъде позволено на ваксинираните граждани да пътуват в чужбина. Така той отговори на натиска на секторите, силно засегнати от пандемията, като авиокомпании, туроператори и университети, за по-бързо отваряне на международните граници. Реалността обаче е, че тази година живеем в пандемия, която е по-лоша от миналата година, каза Морисън пред журналисти. Той отбеляза, че всякакви планове за облекчаване на граничните правила за ваксинирани пътници могат да бъдат приложени, "само когато е безопасно да се направи това". Австралия планира да отвори отново границите за останалия свят от средата на 2022 година, макар и във федералния бюджет, представен миналата седмица, да се залага на ваксиниране на близо 26-милионното население до края на тази година. /Мариана Ганева/

/ЛМ/