Еквадор - четвърти здравен министър за два месеца; оставка заради много дълго чакане на възрастни хора на опашки за ваксиниране

CV 08:32:31 08-04-2021
MI0832CV.004
Еквадор - нов здравен министър - ваксиниране

Еквадор - четвърти здравен министър за два месеца;
оставка заради много дълго чакане на възрастни хора
на опашки за ваксиниране


Кито/Мексико, 8 април /БТА/
Еквадорският министър на здравеопазването Мауро Фалкони подаде оставка след само три седмици на поста, следвайки примера на предшественика си, който също не се задържа дълго, съобщи ДПА. Поредният повод за министерската оставка бе възмущението на еквадорците от дългите опашки на възрастни хора, чакащи за ваксиниране срещу ковид, в някои случаи по осем часа.
"Нашите възрастни заслужават най-голямо уважение. Няма оправдание за случилото се днес. Поисках оставката на здравния министър и той ще бъде сменен с доктор Камило Салинас", написа вчера в Туитър президентът Ленин Морено.
Медии съобщиха за големи проблеми през последните два дни с имунизационната кампания в столицата Кито, където възрастни хора са били принудени да чакат до осем часа на опашка, за да бъдат ваксинирани. Организационни проблеми с ваксинирането е имало и в град Гуаякил.
Фалкони е третият здравен министър в Еквадор, който подава оставка за последните 40 дни. Предшественикът му, Родолфо Фарфан, бе назначен на 1 март, за да смени Хуан Карлос Севайос, който подаде оставка в края на февруари заради твърдения, че при поставянето на ваксините срещу ковид е имало шуробаджанащина и са били ваксинирани хора извън приоритетните групи. Фарфан подаде оставка на 19 март.
Салинас е шестият здравен министър в сегашното правителство и петият от началото на коронавирусната пандемия, пише вестник "Универсо".
Населението на Еквадор е около 17 милиона. Досега са регистрирани над 328 000 заразени и почти 12 000 смъртни случая, свързани с ковид. Страната се бори с втора вълна от заразата. Миналата седмица отново бе наложен вечерен час в 24 от провинции, в които живее около 70 на сто от населението, отбелязва Франс прес. 224 000 еквадорци са получили първа доза ваксина.
/МИМ/