Италианските власти препоръчаха ваксината срещу ковид на "Астра Зенека" да се поставя само на хора над 60 години

CV 23:28:32 07-04-2021
NN2328CV.003
Италия - коронавирус - "Астра Зенека" - ваксина

Италианските власти препоръчаха
ваксината срещу ковид на "Астра Зенека"
да се поставя само на хора над 60 години


Рим, 7 април /БТА/
Италианските власти препоръчаха занапред ваксината срещу ковид на "Астра Зенека" да се поставя само на хора над 60 години, предаде Ройтерс.
Здравният министър Роберто Сперанца взе това решение след консултация с експерти и представители на институциите, заяви днес на пресконференция с журналисти Франко Локатели, ръководител на Върховния здравен съвет на Италия.
Локатели подчерта, че на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината срещу ковид на "Астра Зенека", може да бъде поставена и втората доза. Италиански представители уточниха, че правителството препоръчва ваксината да не бъде поставяна на хора под 60 години, но не забранява поставянето й на хора от тази възрастова група.
"Всеки, който иска да бъде ваксиниран с ваксината на "Астра Зенека", може да се ваксинира с нея", заяви на същата пресконференция Джовани Реца, друг член на здравния съвет.
Над десет страни решиха да преустановят употребата на ваксината срещу ковид на "Астра Зенека", която вече е поставена на десетки милиони хора в Европа, отбелязва Ройтерс.
Повечето от тях възобновиха употребата й. Сред страните, възобновили употребата на ваксината на "Астра Зенека", са Франция, Нидерландия и Германия. Техните здравни власти въведоха изисквания за минимална възраст на хората, на които ваксината може да бъде поставяна.

/Божидар Захариев/

/НН/