Белгия ще поставя ваксината на АстраЗенека на лица на възраст над 55 години

CV 21:44:01 07-04-2021
GG2143CV.011
Белгия - АстраЗенека - коронавирус

Белгия ще поставя ваксината на АстраЗенека на лица на възраст над 55 години


Брюксел, 7 април /БТА/
Белгия реши да поставя ваксината на АстраЗенека само на лица на възраст над 55 години, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди връзка с редките случаи на кръвни съсиреци, предаде Франс прес.
В изявлението на белгийските здравни власти се отбелязва, че министерството на здравеопазването е взело "въз основа на неотдавнашни научни становища" решението да замени ваксината на АстраЗенека с други ваксини за хората на възраст от 18 до 55 години. За хората от 56 години нагоре ще продължат да се прилагат всички ваксини, се казва в изявлението.
Други държави вече въведоха подобни мерки. Във Франция ваксината на АстраЗенека се поставя само на хора на възраст 55 и повече години, а в Германия и Холандия - на тези над 60 години.
Тази мярка ще бъде преразгледана след четири седмици, се уточнява в комюникето на междуведомствената конференция по обществено здравеопазване, на която се срещнаха министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук и колегите му от федералните провинции. /Асен Георгиев/

/ГГ/