Тайван обвини Китай, че използва ваксините срещу КОВИД-19 за политически цели

CV 20:13:31 07-04-2021
NS2013CV.038
Тайван - Китай - Парагвай - ваксини

Тайван обвини Китай, че използва
ваксините срещу КОВИД-19
за политически цели


Тайпе, 7 април /БТА/
Тайван обвини днес Китай, че използва предложение за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, за да принуди Парагвай - една от само 15-те страни, които признават официално независимостта на самоуправляващия се остров, - да прекъсне дипломатическите си връзки с него, предаде Ройтерс.
Китай изнася милиони дози ваксина за развиващи се държави, но неведнъж е отричал твърденията, че ги използва, за да печели дипломатически предимства.
Миналия месец Тайван заяви, че помага на Парагвай - единствения си съюзник в Южна Америка, - да закупи ваксини, след като в страната имаше протести срещу стратегията на правителството за борба с епидемията.
Днес тайванският министър на външните работи Джоузеф Ву каза, че Китай е предложил на Парагвай ваксини, за да го подмами. "Китайското правителство заявяваше активно пред обществеността, че ако парагвайското правителство е готово да прекъсне връзките си с Тайван, ще може да получи няколко милиони ваксини от Китай", подчерта Ву.
"Това оказа и голям натиск върху нас да намерим необходимата подкрепа за парагвайското правителство", отбеляза тайванският външен министър.
"През последните няколко седмици говорихме с мислещи по сходен начин страни, включително Япония, САЩ, Индия и други, и, за щастие, Индия имаше възможност да осигури известно количество дози Коваксин за Парагвай", подчерта Ву.
Индия заяви, че на 26 март е изпратила на Парагвай 100 хиляди дози от ваксината, разработена от индийската компания Бхарат байотек (Bharat Biotech) и държавен изследователски институт, като подарък.
/Асен Георгиев/НС/

/НС/