Първи флакони с ваксини срещу КОВИД-19 бяха напълнени във Франция

CV 19:06:01 07-04-2021
NS1905CV.025
Франция - коронавирус - ваксини - производство

Първи флакони с ваксини срещу
КОВИД-19 бяха напълнени
във Франция


Париж, 7 април /БТА/
Първи флакони с ваксини срещу Ковид-19 бяха напълнени днес на френска територия. Новината бе съобщена от групата Делфарм (Delpharm), която е натоварена с производството, предаде Франс прес.
Събитието бе приветствано от френския президент Еманюел Макрон, въпреки че не всички дози ще бъдат предназначени за французи.
"Процесът започна тази сутрин", обяви групата Делфарм, която пълни флаконите с ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) в департамента Йор-е-Лоар, на стотина километра западно от Париж.
Вчера ваксините са били докарани от завода на Бионтех в Марбург, Германия, където са били произведени.
Ще е нужен обаче един месец за одобряване на ваксините за употреба. Едва 15 процента от дозите ще бъдат използвани във Франция заради принципа за разпределяне между всички страни членки на ЕС.
Днес Макрон каза, че целта е във Франция тази година да бъдат произведени 250 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19.
До няколко дни ще започне пълненето във флакони и на ваксини на американската компания Модерна (Moderna). Това ще стане в департамента Индр-е-Лоар, Централна Франция.
В края на следващия месец компанията Фарева (Fareva) ще започне да пълни с флакони дози от ваксината на германския производител КюрВак (CureVac), която все още не е одобрена в ЕС. Това ще стане в Йор-е-Лоар и в югозападния департамент Пирене Атлантик.
Гигантът Санофи (Sanofi) пък ще помага от лятото на американската компания Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson) при пълненето на флаконите с нейната еднодозова ваксина в района на Лион.
Одобрената от ЕС ваксина на британско-шведската компания АстраЗенека (AstraZeneca), която е ограничена за използване до определени възрастови групи, засега няма да се пълни във флакони във Франция.
/Габриела Големанска/

/НС/