Индийският Серумен институт иска голяма правителствена помощ, за да увеличи производството на ваксината на АстраЗенека

CV 18:04:31 07-04-2021
NS1804CV.015
Индия - коронавирус - ваксини - производство

Индийският Серумен институт иска голяма
правителствена помощ, за да увеличи
производството на ваксината на АстраЗенека


Делхи, 7 април /БТА/
Индийският Серумен институт - най-големият в света производител на ваксини, - е поискал от правителството безвъзмездна помощ от 30 милиарда рупии (402,97 милиона долара), за да увеличи капацитета си за производство на ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), предаде Ройтерс.
Институтът търси допълнително финансиране, за да увеличи до края на май месечното си производство до над 100 милиона дози, обяви правителството днес. То уточни, че сегашната продукция е около 65-70 милиона дози на месец.
Индийският Серумен институт произвежда дози ваксина за десетки по-бедни държави, макар че е доставял пратки също за Великобритания, Канада и Саудитска Арабия заради проблемите с производството на АстраЗенека на други места.
Около 90 процента от 86-те милиона дози, които Индия е използвала от средата на януари досега, са продукция на института. Останалите са от индийска ваксина, разработена от индийската компания Бхарат байотек (Bharat Biotech), която също се опитва да увеличи производството си.
Някои индийски щати се оплакват от недостиг на ваксини, макар че за момента имунизацията е ограничена до работещи на първа линия и хора над 45 години, което се равнява на около 400 милиона от 1,35-милиардното население на страната.
Днес Индия съобщи за рекордни над 115 хиляди нови случая на коронавирус за едно денонощие - увеличение от 13 пъти спрямо равнището преди малко повече от два месеца. Това засилва натиска върху правителството да ускори ваксинационната кампания, отбелязва Ройтерс.
Регистрираните случаи на коронавирус в страната са общо 12,8 милиона. Това нарежда Индия на трето място в света по този показател след САЩ и Бразилия.
Днес здравните власти съобщиха за 630 починали след заразяване с коронавируса. Смъртните случаи в Индия надхвърлиха 166 хиляди, което нарежда страната на четвърто място в мрачната статистика след САЩ, Бразилия и Мексико.
/Петя Гергова/НС/
/НС/