Иран е обхванат от четвърта вълна от разпространение на коронавируса

CV 17:04:01 07-04-2021
NS1703CV.008
Иран - коронавирус

Иран е обхванат от четвърта
вълна от разпространение
на коронавируса


Техеран, 7 април /БТА/
Четвърта вълна на разпространение на коронавируса е обхванала с пълна сила Иран, чието министерство на здравеопазването съобщи днес за 193 смъртни случая и 21 954 новозаразени през последното денонощие, предаде ДПА.
От началото на пандемията през февруари миналата година над два милиона човека в страната са се заразили с новия вирус. Смъртните случаи, свързани с причиняваното от него заболяване КОВИД-19, са повече от 63 хиляди, съобщи по телевизията говорителката на здравното министерство Сима Лари.
Драстичното увеличаване на новите случаи се дължи пряко на облекчаването на ограниченията през двуседмичното празнуване на персийската Нова година в периода 21 март - 2 април. Тогава много иранци пътуваха в страната или зад граница и не спазваха противоепидемичните правила, отбелязва ДПА.
Сега отново ще влязат в сила строги мерки. Предстои затваряне на голяма част от икономиката, включително на пазарите и търговските центрове поне за една седмица.
Планирано е кампанията за масово ваксиниране срещу КОВИД-19 на 83-милионното население на Иран да започне през септември. Дотогава ща бъдат внесени още дози, а разработваната иранска ваксина още е на етап изпитвания.
До момента Иран е успял да внесе само около два милиона дози.
/Климент Тренков/
/НС/