Южна Корея преустановява поставянето на ваксината на АстраЗенека на хора под 60 години

CV 16:52:31 07-04-2021
NS1652CV.005
Южна Корея - коронавирус - ваксини

Южна Корея преустановява поставянето
на ваксината на АстраЗенека
на хора под 60 години


Сеул, 7 април /БТА/
Южна Корея заяви днес, че временно спира поставянето на ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) на хора под 60-годишна възраст, в момент, когато Европейският съюз прави преглед на безопасността на препарата. Страната междувременно одобри друга ваксината - на компанията Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson), - в опит да ускори темпа на имунизиране на своето население, предаде Ройтерс.
Европейската агенция по лекарстата (ЕМА) трябва да се произнесе по-късно днес дали някои случаи на поява на кръвни съсиреци при пълнолетни може да са свързани с прилагането на препарата на АстраЗенека.
Полемиката в световен мащаб за ефикасността и страничните ефекти от някои ваксини срещу КОВИД-19 доведе до забавяне във ваксинационната кампания в Южна Корея, отбелязва Ройтерс. Тя започна в края на февруари с цел да бъде постигнат колективен имунитет до ноември.
Южнокорейската агенция за безопасност на храните и лекарствата съобщи днес, че е дала окончателно одобрение за ваксината на американската компания Джонсън и Джонсън, след като комисия от експерти се произнесе, че еднодозовият препарат е безопасен и ефективен.
Това е третата ваксина срещу КОВИД-19, получила одобрение в Южна Корея, след тези на АстраЗенека и на Пфайзер/Биотех (Pfizer*BioNTech), които са двудозови.
Властите се опитват да ускорят националната ваксинационна кампания, въпреки световния недостиг на дози, като разширяват превантивното извършване на тестове и проследяването на заразените, на фона на опасенията от евентуална четвърта епидемична вълна.
До момента общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в Южна Корея, с население от над 51 милиона души, е 106 898. 1756 човека са починали от КОВИД-19.
/Петя Гергова/
/НС/