Норвегия предвижда да отвори икономиката си на четири етапа

CV 16:00:02 07-04-2021
NS1600CV.009
Норвегия - коронавирус - мерки - разхлабване

Норвегия предвижда да
отвори икономиката си
на четири етапа


Осло, 7 април /БТА/
Темповете на ръст на новите случаи на коронавирус и на хоспитализациите в Норвегия трябва да спаднат преди правителството да започне да облекчава рестрикциите върху обществения живот, заяви днес премиерката Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс и Франс прес.
Сулберг представи в парламента план, състоящ се от четири етапа, всеки с продължителност най-малко три седмици, за облекчаване на ограниченията в страната. Първите три етапа може да приключат до края на юни, ако не се появят нови пречки, прогнозира тя.
Норвежката премиерка не каза колко дълго се предвижда да трае четвъртият етап, при който все още ще действат някои ограничения.
"Отварянето трябва да се основава на данни, а не на дати", каза тя и добави: "Разбирам, че искате план с конкретни дати . . . Не можем да го направим. Съществуват множество неизвестни", каза Сулберг
"Преди отварянето е необходимо да видим ниски и стабилни нива на инфекциите. Важно е броят на хоспитализациите да намалее от сегашните нива", заяви норвежката премиерка.
Според най-благоприятните прогнози на правителството, каза Сулберг, всеки пълнолетен гражданин на Норвегия ще е получил първа доза ваксина срещу КОВИД-19 до края на юли.
Норвежката премиерка първоначално планираше да представи план за отваряне на страната до Великден, но вместо това въведе по-строги национални мерки като забрана на продажбата на алкохол в баровете и ресторантите, затваряне на фитнес залите и обществените басейни и задължителна 10-дневна карантина в специално определен хотел на хората, завръщащи се от почивка в чужбина.
Норвегия има едни от най-ниските нива на новозаразени и починали от КОВИД-19 в Европа, но започна да отчита бърз ръст на пациентите в болниците, дължащ се на разпространението на по-заразни варианти на коронавируса, отбелязва Ройтерс.
/Алексей Маргоевски/

/НС/