Полша ще удължи ограничителните мерки поради опасения за увеличение на разпространението на коронавируса по Великден

CV 15:14:01 07-04-2021
NS1513CV.005
Полша - коронавирус - мерки

Полша ще удължи ограничителните мерки поради опасения за увеличение на разпространението
на коронавируса по Великден


Варшава, 7 април /БТА/
Полша ще удължи наложените заради коронавируса ограничения до 18 април, заяви днес здравният министър Адам Неджелски в момент, когато страната се бори с трета вълна на заразяванията, а властите се страхуват, че положението може да се влоши поради контактите между хората по Великден, предаде Ройтерс.
"Имаме тежка ситуация в болниците - вчера бяха заети над 34 500 легла и бяха в употреба над 3300 апарата за обдишване. Тези нива, които са близо до 80 процента, са опасни", каза Неджелски на пресконференция.
"Решихме действащите ограничения да бъдат удължени с повече от седмица . . . Удължените правила за безопасност ще бъдат в сила до 18 април", заяви той.
Здравната система в Полша е пренатоварена заради нарастващия брой случаи на КОВИД-19. Някои региони са заплашени скоро да останат без апарати за обдишване, а правителството наложи по-строги ограничения върху ежедневната активност в цялата страна, за да овладее разпространението на заразата.
Неджелски каза, че последиците от повишеното движение през изминалия великденски уикенд ще станат видни в статистиката следващата седмица и че е възможно увеличение на заразяванията.
Детските градини, търговските центрове, хотелите, кината и театрите ще останат затворени съгласно ограниченията.
По данни на Ройтерс досега 12,1 процента от полското население са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19.
/Илиян Могиларски//НС/