Израел планира да осигури ваксини срещу коронавирус за палестинските работници в страната

CV 05:07:32 01-03-2021
PK0506CV.005
Израел - ваксини - палестинци

Израел планира да осигури ваксини срещу коронавирус
за палестинските работници
в страната


Ерусалим, 1 март /БТА/
Израел е одобрил в неделя план, по силата на който ще предложи ваксиниране срещу новия коронавирус на палестинците с разрешение за работа в Израел, съобщи Ройтерс.
Досега палестинците са получили сравнително малко дози от ваксините и изостават от Израел, който е ваксинирал над една трета от населението си.
Според правозащитни групи израелските планове не са достатъчни на защитата на здравето на палестинците в окупираните територии.
След като беше подложен на критика, Израел се съгласи да даде на палестинските здравни власти 5000 дози от ваксината на Модерна, от които до момента е предоставил 2000.
Освен това в неделя израелското министерство на отбраната обяви, че ще предостави ваксината на Модерна на около 130 хиляди палестинци, които работят в Израел или в израелските селища на Западния бряг. Ваксинационната програма ще започне до дни.
Хиляди палестинци, които работят в сферите на услугите и на индустрията в Израел, вече са били частно ваксинирани от своите работодатели, каза Шахер Саад, генерален секретар на Палестинския работнически съюз. Той обясни, че според новата израелска програма палестински медицински екипи ще поставят ваксини на военни контролно-пропускателни пунктове на Западния бряг.
/ПК/