Шефът на Световната банка призова държавите да подпишат договори за ваксини

CV 18:46:32 26-02-2021
ZM1842CV.049
Световна банка - Г-20 - икономика - коронавирус

Шефът на Световната банка призова държавите да подпишат договори за ваксини


Вашингтон, 26 февруари /БТА/
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова днес страните да сключат договори за ваксини срещу Ковид-19 сега, за да получат графици за доставка, предаде Ройтерс. Той добави, че е от жизненоважно значение ваксинирането да започне в повече страни и да се работи през много канали.
В обръщение към финансовите министри от Г-20 той наблегна върху необходимостта от по-голяма прозрачност в договорите, подписани от купувачи, производители и посредници. Така ще се ускори процесът на ваксиниране, което е е от решаващо значение за удържане на пандемията, допълни Малпас.
Той подчерта и важността на климатичните въпроси в дневния ред на Г-20, отбелязвайки, че Световната банка е започнала нов преглед на климатичните въпроси и развитието по страни, за да включи климата в оценката и стратегиите за всяка отделна държава.
По-рано Малпас, цитиран от ДПА, каза в интервю за италианския в. "Стампа", че преодоляването на икономическите последици от пандемията изисква международно сътрудничество и намаляване на дълга на бедните страни.
При някои от страните се наблюдава силно възстановяване. Това ще помогне и на другите страни, всички ще сме облагодетелствани, подчерта Малпас, имайки предвид световната икономика.
За да имаме обаче устойчиво възстановяване, растежът трябва да идва от бедните страни, допълни той.
Ключов елемент за това е дългът - за да са по-устойчиви дълговите равнища, те трябва да са по-ниски, отбеляза шефът на Световната банка пред в. "Стампа".
По повод програмите за ваксиниране Малпас заяви пред изданието, че Световната банка работи усилено, за да снабди бедните страни и да ускори процеса на ваксиниране.
Надявам се до март-април да бъдат отделени над 3 милиарда долара за ваксиниране, посочи той. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка/ЦМ/