Ваксината на "Модерна" срещу южноафриканския вариант на коронавируса е готова за клинични изпитвания

CV 00:57:31 25-02-2021
DI0053CV.001
САЩ - коронавирус - ваксина - "Модерна"

Ваксината на "Модерна" срещу
южноафриканския вариант на коронавируса
е готова за клинични изпитвания


Вашингтон, 25 февруари /БТА/
Американската биотехнологична компания "Модерна" съобщи, че модифицирана версия на ваксината й, разработена специално срещу южноафриканския вариант на коронавируса, е готова за тестване върху хора при клинични изпитвания, предаде Франс прес.
"Модерна" изпрати на американските Национални институти по здравеопазване дози от своята специална кандидат-ваксина срещу варианта, установен първо в Южна Африка, за клинично изследване, посочи в комюнике компанията.
"В борбата си срещу КОВИД-19 ние трябва да сме бдителни и да действаме изпреварващо по отношение на възникващите новите варианти на SARS-CoV-2", каза главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел.
Компанията се ангажира да направи толкова модификации на ваксината си, колкото са нужни, докато пандемията бъде поставена под контрол, допълни той.
Американската агенция по лекарствата съобщи в понеделник, че няма да се налага производителите да минават през цялата дълга процедура по издаване на разрешение за вече одобрени ваксини в случай на модифицирането им за борба с новите варианти на коронавируса, което се очаква да съкрати значително процеса.
/ДИ/