Чешкият премиер заяви, че е нужно затягане на мерките за борба с новия коронавирус

CV 18:54:31 24-02-2021
GG1850CV.009
Чехия - коронавирус

Чешкият премиер заяви, че е нужно
затягане на мерките за борба
с новия коронавирус


Прага, 24 февруари /БТА/
Чехия трябва да затегне мерките за борба с новия коронавирус и да избегне бедствено положение в болниците в следващите седмици, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.
Страната е с едни от най-високите равнища на заразени и починали от Ковид-19 в света. До момента са регистрирани над 1,18 милион заразени и 19 682 починали при население 10,7 милиона души. Хоспитализираните пациенти в тежко положение са 1389, като свободните легла са почти на свършване. Правителството обмисля да помоли съседна Германия да поеме част от пациентите.
Бабиш заяви, че положението е тежко. "Чакат ни адски дни", каза той.
В близките часове правителството ще обсъди евентуални нови ограничителни мерки.
В Чехия има някакво равнище на локдаун от октомври. Затворени са ресторантите, фитнес залите, театрите и други развлекателни обекти, а само магазините за хранителни стоки работят. Училищата са затворени освен първи и втори клас. Бабиш каза, че вече не е възможно да се изпълни планираната цел останалите ученици да се върнат в училище от другата седмица.
Бабиш потвърди наличието на южноафриканския щам на Ковид-19 в Чехия, който е по-агресивен от британския и китайския щам, предаде ТАСС.
"Вече са потвърдени три случая на заразяване с южноафриканския щам на вируса. Трябва да се въведат по-строги ограничителни мерки. Ситуацията е изключително сериозна", каза чешкият премиер.
Вчера Чехия съобщи за 15 672 новозаразени с Ковид-19, с 4439 повече от предишния ден. Това е най-високият еднодневен брой от 6 януари, а степента на заразяване на глава от населението е шест пъти по-висока от тази на Германия за последните две седмици. С положителна проба са 40,13 процента от тестваните хора.
От началото на епидемията в страната са се заразили 1 184 352 души, а са оздравели 1 037 430 души.
Полицията в Прага получи правото от утре да проверява какъв тип маски носят хората в обществения транспорт, магазините и болниците. Полицаите ще се намесват преди всичко когато дихателните пътища изобщо не са закрити.
Чешкото здравно министерство нареди на гражданите да носят маски със защитна способност най-малко 95 процента, респиратори тип FFP2 или две хирургически маски една върху друга. Нарушителите може да бъдат глобени до 10 000 крони (около 435 долара)./Христо Попов/
/ГГ/