В Дания отново започнаха арести след снощната демонстрация срещу антивирусните рестрикции

CV 18:52:01 24-01-2021
MG1848CV.005
Дания - пандемия - мерки - демонстрация - арести

В Дания отново започнаха арести след снощната демонстрация срещу антивирусните рестрикции


Копенхаген, 24 януари /БТА/
Полицията в Дания съобщи днес, че е арестувала двама души, заподозрени, че са запалили манекен с образа на датската премиерка по време на демонстрация срещу рестрикциите снощи в Копенхаген, придружена и с други инциденти, предаде Франс прес.
Двамата мъже на възраст 30 и 34 г. се разследват предварително за редица закононарушения, посочи полицията в комюнике.
Манекенът в естествен ръст бе с перука на главата и снимка на премиерката Мете Фредериксен на лицето. На фигурата бе сложен лист хартия с надпис "Тя трябва да бъде убита". Окачена на уличен фенер, куклата после бе изгорена, както показват видеокадри, разпространени от местните медии.
"Съвсем неприемливо е да се отправят толкова сериозни заплахи в една демокрация, затова съм доволна, че разследването вече е довело до арести", заяви началничката на полицията в Копенхаген Ане Тьонес в комюнике.
Инцидентът, твърде необичаен за демонстрация в Дания, предизвика и единодушно възмущение сред датската политическа класа.
Стотици хора дефилираха снощи с факли в датската столица, надавайки викове: "Свобода за Дания, писна ни вече!", с които заклеймяваха антивирусните мерки на властта.
Кръстена "Мъжете в черно - Дания", тази група, активно публикуваща във Фейсбук, вече над един месец организира демонстрации срещу "принудата" и "диктатурата", както нарича частичната карантина срещу КОВИД в Дания.
Въпреки радикалната нагласа на демонстрантите, облечени в черно, шествието протече общо взето спокойно, при засилено полицейско присъствие. Напрежение се появи при разпръсването на демонстрацията - участници замерваха например полицаите с бутилки. Петима души бяха арестувани още снощи, после освободени, но според полицията се разследват. /Андрей Шарков/

/МИГ/