Босна планира да поръча руски и китайски ваксини срещу коронавирус

CV 18:25:01 21-01-2021
SG1822CV.014
Босна - коронавирус - ваксини

Босна планира да поръча
руски и китайски ваксини
срещу коронавирус


Сараево, 21 януари /БТА/
Босна планира да поръча ваксини срещу коронавирус руско и китайско производство заради опасенията, че доставките по схемата Ковакс за бедни страни и от Европейския съюз ще пристигнат твърде късно и в твърде малки количества, съобщава Ройтерс, като се позовава на босненски представители.
Ваксинациите в Западните Балкани започнаха вече в Сърбия, която е поръчала директно ваксина от Пфайзер/Бионтех, руската Спутник V и китайската Синофарм.
Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Косово обаче не са получили още никакви ваксини. Албания получи известно количество.
Босна е поръчала 1,2 милиона по схемата Ковакс и почти 900 хиляди от ЕС за двата си автономни региона, Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска, като очаква първите доставки да пристигнат скоро, съобщи премиерът Зоран Тегелтия.
Доставките по схемата Ковакс, координирана от СЗО и Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI), се очаква да започнат през февруари за страни с нисък и среден доход, като през тази година трябва да бъдат доставени 2 от общо 3 милиарда дози. Засега обаче по схемата има затруднения с доставките заради недостиг на финансиране, а богатите държави са запазили големи количества ваксини за себе си. Европа също така е изправена пред закъснения в доставките от Пфайзер.
/Петър Къдрев/

/СГ/