Цените на храните в Пекин скачат преди Лунната нова година заради ограниченията срещу коронавируса

CV 18:09:01 21-01-2021
RV1805CV.054
Китай - храни - цени

Цените на храните в Пекин скачат
преди Лунната нова година
заради ограниченията срещу коронавируса


Пекин, 21 януари /БТА/
Жителите на Пекин се сблъскват с повишени цени на свинското месо и зеленчуците в навечерието на Лунната нова година, тъй като ограниченията, наложени в близката провинция Хъбей срещу разпространението на коронавируса, нарушиха доставките за китайската столица, предаде Ройтерс.
Цените на храните са особено деликатна тема преди предстоящия най-важен празник за китайците, когато по традиция семействата се събират около трапезата. Тази година празненствата започват на 11 февруари.
Цените на зеленчуците в Пекин, мегаполис с население от 21 милиона души, вече и без това бяха високи заради необичайно ниските температури, настъпили от декември. В някои случаи те скочиха двойно, след като много градове в Хъбей наложиха локдаун заради рязкото увеличаване на случаите на Ковид-19.
По-скъпи са също яйцата и олиото. Цените на свинското месо през последните седмици се повишиха до около 46 юана за килограм - същото ценово равнище като миналата година въпреки засиленото производство.
Тази година повече хора ще останат в градовете по празниците, тъй като правителството призова гражданите да не пътуват за родните си места заради риска от разпространение на коронавируса. Следователно се очаква значително увеличаване на потреблението на селскостопански продукти в големите и средно големи градове спрямо предходни години, предупреди министерството на селското стопанство. Властите уверяват, че има достатъчно наличности и не е нужно хората да се презапасяват. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Елена Савова
/РВ/