Шри Ланка отново посреща туристи

CV 10:31:31 21-01-2021
RN1028CV.010
Шри Ланка - туризъм - коронавирус

Шри Ланка отново посреща туристи


Коломбо, 21 януари /БТА/
Шри Ланка отново допуска от днес чуждестранни туристи след близо 10-месечно затваряне на границите си заради пандемията, което силно ощети доходоносната туристическа индустрия на островната държава в Индийския океан, предаде Асошиейтед прес.
Възобновена бе изцяло и дейността на двете международни летища, посрещащи вече граждански полети.
Според новите правила за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, туристите трябва да бъдат тествани за вируса в страната си 72 часа преди полет, когато пристигнат в хотела си в Шри Ланка и седем дни след това. Те трябва да останат в "балон за придвижване", определен в 14 туристически зони, без да се смесват с местното население. Около 180 хотела са предвидени за туристическо настаняване.
Туризмът се възобновява вследствие на пилотен проект, започнал на 26 декември. Тогава 1500 туристи от Украйна посетиха Шри Ланка в такъв "балон".
Правителството затвори страната за туристи през март миналата година, когато избухна огнище на коронавируса. Международните летища спряха да обслужват полети, с изключение на ограничен брой, позволяващи на граждани на Шри Ланка да се завърнат от чужбина, припомня АП.
Туризмът е жизненоважен икономически сектор за Шри Ланка, осигуряващ около 5 процента от нейния брутен вътрешен продукт, пряка заетост на 250 000 души и непряка на до 3 милиона. Хотелите, други бизнеси и техните служители са изправени пред парализиращи загуби на постъпления.
Шри Ланка отчиташе под 4000 случая на коронавирусна инфекция до октомври. Тогава огнищата от фабрика за облекло и рибен пазар се разпространиха в столицата Коломбо и нейните предградия. Към днешна дата страната е потвърдила над 55 000 случая, от които 274 смъртни. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Цветомира Маринова/РН/