Британската централна банка проверява устойчивостта на банките при катастрофален сценарий с Ковид-19

CV 18:10:01 20-01-2021
RN1807CV.023
Великобритания - банки

Британската централна банка проверява устойчивостта на банките при катастрофален сценарий с Ковид-19


Лондон, 20 януари /БТА/
Британската централна банка започва от днес тестове за устойчивост на британските банки, за това как те биха били засегнати при катастрофален сценарий с Ковид-19, продължаващ няколко години, предаде Франс прес.
За тестването на банките Банк ъв Ингланд (Bank of England) е разработила много по-песимистичен сценарий от официалните й прогнози. Той включва икономическите шокове от 2020 година, предвижда спад на БВП от 37 процента с натрупване за три години спрямо 2019 година и 31 процента на световния БВП, се казва в комюнике на институцията.
През ноември, преди появата на новия вариант на коронавируса във Великобритания, централната банка очакваше икономически подем от 7,5 на сто през 2021 година след спад с 11 процента през 2020 година.
Банк ъв Ингланд иска освен това да разбере дали банките са подготвени за възможно дългосрочно запазване на поведението на потребителите, които станаха по-предпазливи и харчат по-малко, особено що се отнася до ресторанти, хотели и пътувания.
На проверка са подложени осем банкови институции, представляващи 75 на сто от британските заеми. Ако централната банка установи, че няма автоматична връзка между резултатите от тестовете и регулациите, заключенията ще бъдат взети предвид от британския банков регулатор (Prudential Regulation Authority, PRA) към британската централна банка по отношение на начина на управление на възнагражденията на акционерите.
След като в разгара на пандемията през март забрани изкупуването на акции и изплащането на дивиденти, банковият регулатор разреши на големите британски банки да плащат до 25 на сто от печалбите си под форма на дивиденти. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС//РН/