Британският авиосектор отново иска помощ от държавата

CV 17:52:31 20-01-2021
RN1749CV.022
Великобритания - авиация - помощ

Британският авиосектор отново иска помощ от държавата


Лондон, 20 януари /БТА/
Британските авиокомпании, летища и авиационни производители поискаха незабавна финансова подкрепа от правителството и по-дългосрочен план за възстановяване, след като Ковид-19 спря пътуванията и новите изисквания за тестване разбиха надеждите за възстановяване на сектора, предаде Ройтерс.
Три браншови сдружения съобщиха, че са писали днес до британския премиер Борис Джонсън, за да им бъде предоставен пакет от мерки, включващи временно замразяване на данъка върху имотите за бизнес цели и данъка върху полетите, допълнителни заеми за превозвачите и достъп до финансиране за аерокосмическата верига за доставки.
Необходима е помощ, за бъдат "предпазаени компаниите от заплахата за тяхното оцеляване", породена от пандемията, и за да бъде предотвратено излагането на още работни места на риск, изтъкват организацията Еърлайнс Ю Кей (Airlines UK), която представлява Бритиш еъруейз (British Airways), изиДжет (easyJet) и други авиокомпании, Асоциацията на летищните оператори и обединението на авиокосмическата индустрия в Обединеното кралство Ей Ди Ес (ADS).
Сегашният локдаун във Великобритания забранява повечето международни пътувания.
Полетите в Обединеното кралство намаляха с 80 процента спрямо 2019 година и секторът загуби над 45 000 работни места, като са застрашени и още, предупреждават групите. /БТА-ИКОНОНИКА ЕКСПРЕС/ Цветомира Маринова/РН/