Турция започна от днес ваксинация в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания

CV 17:48:31 19-01-2021
VN1745CV.012
Турция - ваксинация

Турция започна от днес ваксинация
в домовете за възрастни хора
и за хора с увреждания


Анкара, 19 януари /БТА/
Турция започна от днес ваксинация на настанените лица и персонала в домовете на възрастни хора и центровете за грижа за хора с увреждания, съобщи Анадолската агенция.
В тази група попадат общо 87 120 лица - 24 200 обитатели на домове за възрастни хора и 14 470 души персонал, както и 30 000 души, настанени в домове за грижа за хора с увреждания и 18 450 души персонал в тези заведения. Ваксинирането на лицата от тази група се планира да приключи за седмица.
Същевременно днес е започнало и ваксиниране в цялата страна на хората на възраст на и над 90 години, на които ваксината се постявя от медицински екипи в домовете им. Тази група обхваща 198 000 лица в Турция.
Ваксинацията срещу коронавируса в Турция с ваксината КоронаВак на китайската фирма Синовак започна на 14 януари с ваксиниране на медицинските лица. Здравният министър Фахреттин Коджа посочи в понеделеник, че според предварителния график ваксинирането на здравните работници ще приключи до сряда.
Освен здравните работници сред първите ваксинирани в страната бяха и президентът Реджеп Тайип Ердоган, здравният министър и други отговорни представители с цел насърчаване на гражданите да се ваксинират масово./Милена Маркова/
/ВН/