Сърбия е първата европейска страна, която ще използва китайската ваксина срещу коронавирус за масова ваксинация

CV 17:28:31 19-01-2021
VN1725CV.011
Сърбия - Китай - ваксина

Сърбия е първата европейска страна, която
ще използва китайската ваксина
срещу коронавирус за масова ваксинация


Белград, 19 януари /БТА/
Стотици сръбски военни в камуфлажни униформи се наредиха днес на опашка в изложбена зала в Белград, където медицински сестри им инжектираха китайска ваксина срещу Ковид-19, предаде Ройтерс.
Миналата седмица Сърбия получи 1 милион дози от ваксината на китайската компания Синофарм и стана първата европейска страна, започнала програма за масова ваксинация с нея.
Сега Сърбия имунизира полицаи, учители и войници, след като миналия месец започна ваксинацията от обитателите и персонала на домове за възрастни хора и медицинските работници с ваксини на Пфайзер и Бионтех и руската Спутник V.
Белград поддържа тесни връзки с Пекин и китайски компании са инвестирали милиарди евро в Сърбия, главно в инфраструктурата и в енергийни проекти.
Министърът на отбраната Небойша Стефанович каза, че над 700 военни, включително и самият той, са били ваксинирани с китайската ваксина.
"Аз бях ваксиниран с китайската ваксина, на която имаме пълно доверие. Казах, че ще се ваксинирам със същата ваксина като нашите войници", заяви Стефанович пред журналисти.
Досега над 20 000 сърби са ваксинирани срещу коронавирус. През уикенда президентът Александър Вучич каза, че в близките дни се очаква Сърбия да получи още 250 хиляди дози от руската ваксина и 20 хиляди от ваксината на Пфайзер.
В Западните Балкани ваксинацията е започнала само в Сърбия и Албания, докато Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Република Северна Македония още не са получили никакви ваксини.
В Сърбия, чието население е 7 милиона, броят на заразените от коронавирус е 375 799, а смъртните случаи са 3791.
/Галя Гергова/
/ВН/