Меркел очаква затварянето на Германия заради коронавируса да продължи до началото на април, съобщава "Билд"

CV 00:00:01 13-01-2021
NS1514CV.007 00:00
Германия - коронавирус - Меркел

Меркел очаква затварянето на Германия заради
коронавируса да продължи до началото
на април, съобщава "Билд"


Берлин, 12 януари /БТА/
Федералната канцлерка Ангела Меркел е казала пред депутати от консервативната си партия, че очаква затварянето на Германия с цел ограничаване на разпространението на коронавируса да продължи до началото на април, съобщи в. "Билд", цитиран от Ройтерс.
Германското високотиражно издание се позовава на участници в срещата.
"Ако не успеем да спрем този британски вирус, до Великден ще имаме още десет пъти по толкова случаи. Нужни са ни още осем до 10 седмици на строги мерки", е цитирана да казва германската канцлерка.
Според други източници тя не е казала точно това.
"Меркел заяви, че следващите осем до 10 седмици ще бъдат много тежки, ако британският вариант се разпространи в Германия", уточни един от тях. Той допълни, че канцлерката е визирала десетократно увеличаване на случаите заради новия щам на вируса в Ирландия.
Миналата седмица Германия затегна противоепидемичните мерки и удължи срока им до края на януари поради опасения, че откритата във Великобритания нова, по-заразна разновидност на вируса може да подложи на допълнителен натиск и без това подложените на напрежение болници.
Днес Институтът по заразни болести "Роберт Кох" съобщи, че през последното денонощие в Германия са регистрирани 12 802 нови случая на коронавирус. Починалите от причиняваното от него заболяване COVID-19 са се увеличили с 891 до 41 577.
Най-голямата европейска икономика си е поставила за задача да ограничава разпространението на коронавируса, докато бъде ваксинирана достатъчна част от населението, за да се получи колективен имунитет, отбелязва Ройтерс.
Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер призова да бъде обсъдено въвеждането на задължително ваксиниране за персонала на социалните домове, тъй като много от работещите в подобни заведения не възнамеряват да се имунизират срещу COVID-19.
/Владимир Сахатчиев//НС/