Франция увеличава с два часа вечерния час от утре в още осем департамента

CV 20:48:01 09-01-2021
RN2045CV.019
Франция - коронавирус - вечерен час

Франция увеличава с два часа
вечерния час от утре
в още осем департамента


Париж, 9 януари /БТА/
Пред заплахата от нови, по-заразни мутации на Ковид-19, френското правителство увеличава от утре вечерния час в още осем департамента, предадоха световните агенции.
Вместо от 20 часа, вечерният час ще започва от 18 часа в още осем департамента, обяви премиерът Жан Кастекс, който е на посещение в югозападния френски град Тарб.
В списъка е включен и южният департамент Буш-дю-Рон, където се намира големият пристанищен град Марсилия. Полицията съобщи, че там 21 души са дали положителни тестове за новия щам на коронавируса. Всичките са в едно семейно огнище.
Вечерният час в Париж не се променя и остава от 20 часа вечерта до 6 часа сутринта.
Досега в 15 департамента, главно в Южна Франция, вечерният час беше от 18 часа, докато в останалата част от територията на Франция мярката започва в 20 часа.
Представители на местните власти изразиха несъгласие със затягането на ограниченията, тъй като според тях това ще породи трудности за магазини, ресторанти, бензиностанции и хлебарници.
От вторник новите случаи на Ковид-19 са около 20 000 на ден, по данни на здравните власти. Броят на потвърдените случаи значително се е увеличил през последната седмица на 2020 година (96 743 случая или +17 процента).

/РН/