Шефът на СЗО призова страните да престанат с двустранните споразумения с фармацевтичните лаборатории

CV 20:38:01 08-01-2021
PA2035CV.006
СЗО - ваксини - солидарност

Шефът на СЗО призова страните да престанат
с двустранните споразумения
с фармацевтичните лаборатории


Женева, 8 януари /БТА/
Световната здравна организация призова за по-голяма "солидарност по въпроса за ваксините" в борбата срещу коронавирусната пандемия и прикани богатите страни да престанат да сключват двустранни споразумения с фармацевтичните лаборатории, предаде Франс прес.
"Призовавам незабавно производителите да дадат приоритет на разпращането на ваксините посредством механизма Ковакс, създаден от СЗО и нейните партньори", подчерта ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
"И призовавам възможно най-бързо страните и производителите да престанат да сключват двустранни споразумения в ущърб на Ковакс", добави той.
Шефът на СЗО също така призова страните, които са поръчали повече от необходимото ваксини, да ги дадат незабавно на Ковакс, който е готов да ги разпредели справедливо още от днес.
"Ваксиналният национализъм вреди на всички по света", подчерта Гебрейесус. Той изрази съжаление, че много малко бедни страни са започнали да получават ваксини.
Призивът беше отправен в момент, в който ЕС, подложен на критики за бавното начално на кампанията за ваксиниране, удвои тази седмица предварителните поръчки за ваксината срещу коронавируса на Пфайзер/Бионтех.


/Габриела Големанска/
/ПА/