Ваксините ще започнат да имат ясен и значителен ефект върху разпространението на коронавируса в Италия през пролетта, смята италианският премиер

CV 18:56:31 30-12-2020
GG1854CV.006
Италия - коронавирус - Конте - пресконференция

Ваксините ще започнат да имат ясен и значителен ефект върху разпространението на коронавируса в Италия през пролетта, смята италианският премиер


Рим, 30 декември /БТА/
Ваксините ще започнат да имат ясен и значителен ефект върху разпространението на коронавируса в Италия през пролетта, когато 10-15 милиона души бъдат ваксинирани, заяви днес италианският премиер Джузепе Конте. Той отправи това предупреждение по време на традиционната за премиера пресконференция в края на годината.
Конте изключи обаче варианта ваксинирането да бъде задължително, като по този начин влезе в противоречие с изказвания на други членове на кабинета, които заявиха, че това трябва да се разглежда като вариант, ако недостатъчно хора в Италия доброволно се ваксинират.
"Призовавам ви за колективно усилие. Нека изоставим идеологията или емоциите. Нека се ваксинираме", заяви Конте.
Тричасовата пресконференция на Конте до голяма степен беше посветена и на напрежението в италианската управляваща коалиция, в която бившият премиер Матео Ренци, лидер на малката центристка партия Италия Вива постоянно заплашва да предизвика разпадане на правителството. Ренци е недоволен от с плановете на Конте за използване на парите, които Италия очаква от европейския фонд за възстановяване. Той също така е недоволен от отказа на правителството да поиска заем от спасителния финансов механизъм на еврозоната и искат също така Конте да се откаже от контрола върху италианските тайни служби.
Днес Конте припомни, че споровете в управляващата коалиция ще забавят представянето пред ЕС от страна на Италия на плана за възстановяване, а този план е нужен, за да бъдат отпуснати на страната около 209 милиарда евро от фонда за възстановяване.
"Не можем да управляваме без единство в правителството", припомни Конте и подчерта, че Италия заслужава много повече от едно правителство, в което се водят спорове.
/ГГ/