Хоспитализираните с КОВИД-19 в Англия са повече, отколкото в пика на първата вълна

CV 12:32:01 29-12-2020
MI1229CV.008
Великобритания - пандемия - болници

Хоспитализираните с КОВИД-19 в Англия са повече,
отколкото в пика на първата
вълна


Лондон, 29 декември /БТА/
Броят на заразените с КОВИД-19 във Великобритания, настанени в болници, надхвърли пиковите стойности от първата вълна, а общият брой на случаите постави нов рекорд и медиците се озоваха "в окото на бурята", предаде Франс прес, използвайки израза на представител на здравните служби.
Към понеделник сутринта хоспитализираните пациенти с тази болест в Англия бяха 20 426 срещу 18 974 на 12 април, когато първата вълна стигна върха си.
Броят на инфектираните за денонощие бе 41 385 и надмина за пръв път праговата стойност 40 000, сочат официални данни. От началото на пандемията в Обединеното кралство са регистрирани общо над 2,3 милиона заразени и над 71 000 смъртни случая сред тях.
"Мнозина от нас изгубиха членове на семействата си, приятели, колеги и в един момент от годината, когато обикновено празнуваме, мнозина естествено се чувстват уплашени, обезсърчени и уморени", заяви в Туитър ръководителят на националното здравеопазване Саймън Стивънс. "И ето ни отново в окото на бурята с втора коронавирусна вълна, която помита Европа и тази страна", добави той.
Болничните служби са "много, много натоварени (. . .) Труден момент", съобщи днес пред Би Би Си Матю Кършоу от ръководството на една лондонска болница.
Британското правителство разчита на ваксините, за да излезе страната от кризата.
Националната служба по лекарствата се очаква тези дни да даде мнение за ваксината на АстраЗенека и Оксфордския университет, след като одобри препарата на Пфайзер/Бионтех, с който са имунизирани вече над 600 000 души в кралството. "До края на пролетта" всички уязвими хора в страната ще бъдат ваксинирани, което "може би е най-яркият лъч на надежда за идващата година", каза Стивънс.
Броят на ваксинираните обаче трябва да достигне два милиона инжекции седмично, за да се избегне трета вълна от заразявания, сочат оценки на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, цитирани днес от в. "Телеграф".
/Андрей Шарков/

/МИМ/