Белгия и Латвия станаха днес поредните страни от ЕС, започнали ваксинацията на населението

CV 17:54:01 28-12-2020
NS1752CV.016
ЕС - ваксинация - начало

Белгия и Латвия станаха днес поредните страни
от ЕС, започнали ваксинацията
на населението


Брюксел, 28 декември /БТА/
Белгия и Латвия станаха днес поредните страни от Европейския съюз, започнали ваксинацията на населението срещу КОВИД-19 с ваксината на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), предаде ДПА.
В Белгия, първият ваксиниран бе 101-годишен мъж в старчески дом в района на столицата Брюксел. След това ваксина бе поставена на четирима други обитатели на специализираното заведение.
В Латвия, първи бяха ваксинирани лекари и медицински сестри от университетската болница в столицата Рига.
"Пандемията ни отне много тази година. Трудно ми е да повярвам, че все пак успяхме да започнем прецизно насочена контраатака още през 2020 г.!", написа в Туитър доктор Янис Ветра, след като бе ваксиниран.
Близо 10 хиляди дози от ваксината пристигнаха в Латвия в събота. Те ще бъдат приложени в 10 ваксинационни центъра в болници.
Европейската комисия обяви, че ваксинацията на населението в ЕС ще започне координирано в страните членки от неделя до вторник, припомня ДПА.
Няколко държави, включително Испания, бяха засегнати от забавяне в доставките от Белгия поради логистичен проблем. Очаква се пратката за Испания да достигне своето местоназначение утре.

/НС/